Στη δίνη των εγγυήσεων Χ.Α. και ομόλογα

Στη δίνη των εγγυήσεων Χ.Α. και ομόλογα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκκρεμή θέματα της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία και της συμμετοχής των ιδιωτών εντείνουν την αβεβαιότητα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, πιέζοντας το ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ομόλογα. Χθες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες από 2,2% (η Εθνική Τράπεζα) έως 7,2% (η Alpha Bank). Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξευόταν πάνω από το 45%!

Δύο είναι τα μείζονα εκκρεμή θέματα. Πρώτον, η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων ιδιωτών επενδυτών που έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής υπολείπεται σημαντικά του στόχου για 90% των ομολόγων που λήγουν την επόμενη 10ετία.

Το δεύτερο εκκρεμές θέμα αφορά την παροχή εγγυήσεων σε αντάλλαγμα για τη φινλανδική συμμετοχή στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως το Βερολίνο θα απορρίψει τη συμφωνία της Φινλανδίας.

Κολ: Στηρίξτε την Ελλάδα

Αν ήμουν εγώ καγκελάριος κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δεν θα είχα συναινέσει, είπε σε συνέντευξή του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. «Εγιναν λάθη με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι «πλέον, αν δεν θέλουμε τη διάσπαση της Ευρώπης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη στήριξη της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή