Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά από τους Γερμανούς

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά από τους Γερμανούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και τη μεταφορά της μέσω υποβρυχίων καλωδίων στην Ευρώπη συζήτησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που υπάρχει ώστε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα από εγχώριες ή από νέες βιομηχανίες που θα ιδρυθούν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων χωρών στο σχέδιο, καθώς οι διεθνείς διασυνδέσεις που θα απαιτηθούν για τη μεταφορά του ηλεκτρικού, θα αξιοποιήσουν δίκτυα ενδεχομένως και της Ιταλίας, που είναι η πλησιέστερη προς την Ελλάδα χώρα και με την οποία ήδη υπάρχει υποβρύχια διασύνδεση 500 μεγαβάτ. Ο κ. Καπφέρερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Η ρευστότητα επιχειρήσεων και τραπεζών, η παροχή τεχνογνωσίας σε διάφορα επίπεδα και αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε πέντε τομείς και συγκεκριμένα στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τα τρόφιμα, τα απόβλητα και τις υποδομές αποτελούν πεδία ελληνογερμανικής συνεργασίας. O κ. Καπφέρερ στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο μετέφερε το γερμανικό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη έκλεισε το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και βήματα μέχρι τις 6 και 7 Οκτωβρίου, οπότε αυτό θα εξειδικευθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρόσλερ, στην Αθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από 100 Γερμανούς επιχειρηματίες. Ενδιάμεσους σταθμούς θα αποτελέσουν μία συνάντηση του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γερμανικού Συνδέσμου στη ΔΕΘ και η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, όπου και η συνεργασία των δύο χωρών θα επισφραγισθεί πολιτικά.

Τα πρώτα χειροπιαστά δείγματα του γερμανικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καταγράφονται στον κρίσιμο τομέα της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη διασφαλίστηκε η στήριξη της Γερμανίας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 12 και 14 δισ. ευρώ. Διασφαλίστηκε επίσης ένα πακέτο χρηματοδότησης από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW) προς τις γερμανικές επιχειρήσεις και ελληνογερμανικά venture capital για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. H ενίσχυση χρηματοδότησης θα προωθηθεί, τέλος, και μέσω της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα λειτουργήσει με τεχνογνωσία της γερμανικής KfW. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, οι οποίες όπως τόνισε με δηλώσεις του, μετά το πέρας αυτής, ο κ. Καπφέρερ, θα λειτουργήσουν με ειδικά κίνητρα ώστε να είναι πιο φιλικές για επενδύσεις. H συγκεκριμένη πρόταση, διευκρίνισε, θα πρέπει να συζητηθεί και με την Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον κ. Καπφέρερ συνόδευσε στην Αθήνα κλιμάκιο επιχειρηματιών, ο διευθυντής της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, ενώ συναντήθηκε και με την ηγεσία του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή