Αναθεώρηση στόχων για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Αναθεώρηση στόχων για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και συζήτηση για αλλαγή των ποσοτικών στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν έχει γίνει, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει για την έλευση εσόδων είναι υπερφιλόδοξος και ότι θα πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστικός. Η τρόικα φαίνεται να πείστηκε για την είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και άλλων 3,3 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, εκφράζονται πλέον πολλές αμφιβολίες και από τις δύο πλευρές για το κατά πόσον είναι εφικτό να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος από το 2012 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι του χρόνου θα πρέπει να εισπραχθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις 10 δισ. ευρώ, το 2013 άλλα 7 δισ. ευρώ, το 2014 άλλα 12 δισ. ευρώ και το 2015 επιπλέον 15 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, που είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είναι και επιβεβλημένο να μην αλλάξουν, αφού μέχρι τα μέσα του 2014 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στις συναντήσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται πως η τρόικα δέχθηκε τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την άντληση του 1,3 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και των επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο. Για να επιτευχθεί ο στόχος του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει:

1. Στην ανανέωση των συμβάσεων του ΟΠΑΠ για τα παλαιά και νέα παιχνίδια που διαχειρίζεται. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Μία αρχική εκτίμηση είναι ότι από τις ανανεώσεις των συμβάσεων θα μπορούσαν να εισπραχθούν περί τα 300-400 εκατ. ευρώ.

2. Χρονική επέκταση της σύμβασης που υπάρχει με την Hochtief για το «Ελ. Βενιζέλος». Και σε αυτήν την περίπτωση οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν επηρεάζονται από τη διαφαινόμενη πρόθεση της Hochtief να αποχωρήσει από το μετοχικό σχήμα του αεροδρομίου.

3. Αξιοποίηση των κρατικών λαχείων και επανέκδοση του ΞΥΣΤΟ, που θα μπορούσε πιθανότατα να φέρει άμεσα έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Τα κεφάλαια δεν θα εισπραχθούν μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά εκτιμάται ότι θα κατοχυρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου και θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τις επόμενες εβδομάδες, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τις ανανεώσεις των συμβάσεων που υπάρχουν με τον ΟΠΑΠ και το «Ελ. Βενιζέλος» θα εισπραχθούν εντός του Σεπτεμβρίου. Με τα παραπάνω σχέδια, η κυβέρνηση αποφεύγει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση κάποιας εισηγμένης ΔΕΚΟ, με πολύ χαμηλό αντίτιμο και εναποθέτει τις ελπίδες της στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στις χρηματαγορές από τα μέσα Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί, σε ό, τι αφορά τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η πώληση των εισηγμένων επιχειρήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, η πώληση του 55% της ΔΕΠΑ και η διάθεση του 35,5% των ΕΛΠΕ θα είναι οι σημαντικότερες κινήσεις του προγράμματος για να εισρεύσουν 3,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το Δημόσιο αναμένει σημαντικά έσοδα και από τα τυχερά παίγνια, μέσω της διάθεσης των αδειών για τα «φρουτάκια».

Ειδικά για τον ΟΠΑΠ, αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μην προχωρήσει η πώλησή του. Αρκετοί από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η πώληση του Οργανισμού δεν είναι ίσως η καλύτερη δυνατή μέθοδος αξιοποίησής του, καθώς πρόκειται για μία από τις ελάχιστες κερδοφόρες ΔΕΚΟ αυτήν την περίοδο και το Δημόσιο έχει οικονομικά οφέλη από αυτό το γεγονός.

Ωστόσο, η εναλλακτική λύση της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων του ΟΠΑΠ (κάτι που δεν είχε αποκλείσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος) φαίνεται πως δεν μπορεί να προχωρήσει στην παρούσα συγκυρία, γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση του Οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή