Προς το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οδεύουν οι τράπεζες

Προς το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οδεύουν οι τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξήσεις κεφαλαίων οδηγούνται μαθηματικά οι τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες που θα υποστούν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα υπολογίσει η BlackRock εντός του Σεπτεμβρίου.

Το τραπεζικό σύστημα κινείται με σταθερό βηματισμό προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η οιονεί κρατικοποίησή του, σύμφωνα με τη ρητή διευκρίνιση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, θα γίνει μέσω κοινών μετοχών. Η υποχώρηση των τραπεζικών τιμών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και η δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στις αυξήσεις σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς, ευνοεί το ελληνικό Δημόσιο, που θα γίνει ένας από τους βασικούς μετόχους, αγοράζοντας σε τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές.

Ο Σεπτέμβριος προοιωνίζεται «καυτός» καθώς θα είναι ο μήνας που θα κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και η αξιολόγηση της BlackRock, βάσει των οποίων θα προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το κεφαλαιακό άνοιγμα. Σε πρώτη φάση, την ανάγκη σε κεφάλαια θα κληθεί να καλύψει η αγορά σε τιμές επίσης χαμηλές, όπως ρητά αναφέρεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, και μόνο αφού υπάρξει βέβαιη αδυναμία, οι τράπεζες θα απευθυνθούν στο Ταμείο.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προεξόφλησε την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος του PSI, η συμμετοχή στο οποίο κρίνεται ούτως ή άλλως επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με τη σαφή προειδοποίηση που απύθυνε το υπουργείο Οικονομικών στη διερευνητική επιστολή προς τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.

Για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίζει τις απώλειες στο ομολογιακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο 21%, ενώ μια πρώτη πιο σαφής εικόνα θα προκύψει από τα αποτελέσματα του εξαμήνου, που θα ανακοινώσουν την προσεχή εβδομάδα οι τράπεζες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Dow Jones, έκανε λόγο για απώλειες της τάξης των 5 δισ. ευρώ, εκτίμηση που κινείται κοντά σε αυτές των διεθνών οίκων, όπως της UBS, που προσδιορίζει τις απώλειες από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα 4 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με την άνοδο των επισφαλειών που θα προσδιορίζει η BlackRock, αλλά και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό EFSF, οι απώλειες για τις τράπεζες υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στα 6 δισ. ευρώ.

Η UBS βασίζει την εκτίμησή της σε υπολογισμούς για οριζόντιες απώλειες 21% από τη συμμετοχή ξεχωριστά στις τέσσερις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα, με βάση την εκτίμηση για μείωση κατά 9% του επιτοκίου στο κουπόνι, ενώ μικρότερο ποσοστό έκπτωσης της τάξης του 3%-4% υπολογίζεται για το κεφάλαιο.

Απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής της ATEbank, λόγω των δεσμεύσεων που έχει η τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μείωση της έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 2,5 δισ. ευρώ έως το 2013, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η συμμετοχή να περιοριστεί στο τμήμα των ομολόγων που λήγουν από το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή