Δύο σενάρια για τον ΦΠΑ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις προωθούμενες αλλαγές με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, αναμένεται να γίνουν αλλαγές και στους συντελεστές ΦΠΑ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι εφόσον δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα μπορεί να παρακολουθεί την είσπραξη του ΦΠΑ και θα περιορίζει τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή σε αυτό το σκέλος, τότε θα προχωρήσει και στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτή τη στιγμή, δύο είναι τα βασικά σενάρια για το μέλλον του ΦΠΑ:

1. Το πρώτο προβλέπει μείωση του χαμηλού και κανονικού συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 10% από 13% και στο 20% από 23% με ταυτόχρονη κατάργηση του 6,5% και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά.

2. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ενιαίου ΦΠΑ 18% στις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών, με την ταυτόχρονη διατήρηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% που θα εφαρμόζεται στον τουρισμό και στα αγαθά που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη.

Ωστόσο, μέχρι να αποφασιστούν οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, από 1η Σεπτεμβρίου η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), με κάποιες εξαιρέσεις που αναμένεται όμως να δημιουργήσουν διαδικαστικής φύσεως προβλήματα στις επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να κόβουν αποδείξεις με διαφορετικό ΦΠΑ για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που πωλούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή