ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο αντιστέκεται και η τρόικα οργίζεται

Εντονη δυσαρέσκεια προκαλεί στην τρόικα η απροθυμία της κυβέρνησης για ουσιαστική συρρίκνωση του κράτους, το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις, κάτι που εκδηλώνεται αυτή την περίοδο σε τρία πεδία.

Πρώτον, στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου το νέο οικονομικό επιτελείο άλλαξε τον προηγούμενο σχεδιασμό και διασώζει τα επιδόματα με τη μορφή προσωπικών διαφορών, που θα εξισωθούν σε περίοδο επταετίας, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν τριετία.

Δεύτερον, στο σκέλος της κατάργησης και της συγχώνευσης φορέων, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας διαπιστώνουν ότι η όλη διαδικασία εξακολουθεί να παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών, ενώ ακόμη και στις εξαγγελίες δεν προβλέπεται η χρήση του νέου θεσμού της μισθωτής εφεδρείας, αλλά η μετάταξη των υπαλλήλων.

Τρίτον, προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση.