Διακανονισμό με την εφορία ζητούν οι Γερμανοί

Διακανονισμό με την εφορία ζητούν οι Γερμανοί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστολή που έλαβε ο κ. Π. Οικονόμου από τον Γερμανό ομόλογό του δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν το πώς αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας της. Είναι γνωστές έγραφε ο Γερμανός αξιωματούχος οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να συμβάλλει στη διάσωση της Ελλάδας και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, χωρίς αυτό να θεωρείται παρέμβαση στη δουλειά των φορολογικών αρχών, στην υπόθεση επιβολής προστίμου 70 εκατ. ευρώ εναντίον μεγάλης γερμανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Η υπόθεση παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του υπουργείου των Οικονομικών στο Σύνταγμα είναι μάλλον πολύπλοκη. Το ΣΔΟΕ ανακάλυψε σε έλεγχο εταιρείας στη Βόρεια Αττική με την οποία συνεργαζόταν η γερμανική αλυσίδα ότι εμπορεύματα που προορίζονταν για εταιρείες της Αυστρίας, της Ουκρανίας και της Τσεχίας αξίας ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ πωλούντο χωρίς να αποδίδεται ΦΠΑ οπουδήποτε. Τα προϊόντα διακινούνταν από χονδρέμπορο στη Βόρεια Αττική, που μέσω κυπριακών εταιρειών και άλλων υπεράκτιων χρησιμοποιώντας ιδιωτικά φορτηγά τα μετέφερε άγνωστο πού.

Ετσι λάμβανε χώρα το περίφημο «καρουσέλ», η είσπραξη φόρου μεταφερόταν από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς να εισπράττεται. Του θέματος επελήφθη το ΣΔΟΕ που καταλόγισε φόρους και πρόστιμα αξίας ύψους 70 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, δέσμευσε ένα μέρος των λογαριασμών της εταιρείας και της στέρησε τη δυνατότητα να έχει φορολογική ενημερότητα. Εμπειροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν το ύψος του προστίμου «παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας». Η γερμανική πλευρά έκανε επανειλημμένες «κρούσεις» για το ύψος των προσαυξήσεων τόσο στην ηγεσία του ΣΔΟΕ όσο και μέσω της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο υπουργείο των Οικονομικών. Υποστηρίζει ότι το ύψος του ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε δεν ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος των ποινών στο σύνολό τους ξεπερνάει 4 φορές το ύψος των τιμολογίων με βάση έκθεση του ΣΔΟΕ. Η συζήτηση για το αν οι ποινές ανταποκρίνονται στην αρχή της αναλογικότητας έχει οδηγήσει στο να μην έχουν υπογραφεί ακόμα τα λεγόμενα φύλλα ελέγχου. Μετά από το σημείο αυτό, της έκδοσης και υπογραφής τους, δεν υπάρχει έδαφος «διαπραγμάτευσης» με τη φορολογική διοίκηση παρά μόνο η προσφυγή στα δικαστήρια που για το συγκεκριμένο ποσό θα σήμαινε καταβολή ενός ποσού που ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας απασχολεί στην Ελλάδα 1.200 άτομα και κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με ανεξάρτητους νομικούς είναι το κατά πόσο η ίδια κέρδισε από το «γύρισμα» του «καρουσέλ». Ορισμένα στελέχη των ελληνικών διωκτικών φορολογικών αρχών σημειώνουν ότι η διακίνηση αυτή ήταν αδύνατη χωρίς γνώση στελεχών της γερμανικής εμπορικής εταιρείας· η αλυσίδα υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε και δεν κέρδισε το παραμικρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή