Ερχονται περικοπές στις φοροαπαλλαγές από τον Οκτώβριο

Ερχονται περικοπές στις φοροαπαλλαγές από τον Οκτώβριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο -δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες- κύμα περικοπών στις 980 φοροαπαλλαγές έρχεται από τον Οκτώβριο, καθώς το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα εξετάζουν από την αρχή όλες τις διατάξεις του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος. Η πίεση που υπάρχει για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και η αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση παρά να επανεξετάσει όλες τις φοροαπαλλαγές.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο αφορολόγητο όριο, η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή ο περιορισμός τους αποτελεί μία ενδεδειγμένη μέθοδο για «σίγουρα» οικονομικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση μελετάει ακόμα την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου για τον ΦΠΑ, καθώς και την εισαγωγή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τον καλύτερο προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Ολα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες μέρες μεταξύ της τρόικας και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται:

1. Περικοπές ή κατάργηση φοροαπαλλαγών. Στις προθέσεις είναι ο περιορισμός των φορολογικών εκπτώσεων για τα μεσαία εισοδήματα και η κατάργησή τους για τα υψηλά. Για να καταστούν κοινωνικά δίκαιες οι νέες παρεμβάσεις στο βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείο προβλέπεται η θέσπιση ενός εισοδηματικού ορίου πάνω από το οποίο θα ξεκινούν οι περικοπές. Ετσι, το όριο αναμένεται να τεθεί στα 20.000 με 30.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από το «μηδέν» εξετάζονται οι εκπτώσεις δαπανών σε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές, φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά καθώς και στον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα στις παραπάνω περιπτώσεις εκπίπτει από τον φόρο το 20% των δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

2. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η περικοπή των παραπάνω φοροαπαλλαγών αναμένεται να συνδυαστεί με τη θέσπιση νέων συντελεστών τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις. Στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης στο 15% από 20% που είναι σήμερα. Για τα φυσικά πρόσωπα δεν αποκλείεται να αλλάξει η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων.

3. Εισαγωγή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων. Με στόχο να γίνεται καλύτερος προσδιορισμός των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την εφαρμογή νέου τύπου κριτηρίων για τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων περίπου 1 εκατομμυρίου φορολογούμενων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα και η μείωση των φόρων μεταβίβασης, σε συνδυασμό όμως με αύξηση των αντικειμενικών αξιών, διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει εκτεταμένη χρήση «εργαλείων» όπως το περιουσιολόγιο, το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες κ.λπ. για τον καλύτερο προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή