Η Γερμανία ενδιαφέρεται για επενδύσεις

Η Γερμανία ενδιαφέρεται για επενδύσεις

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον επίδοξων Γερμανών επενδυτών για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον τουρισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων μετέφερε σε Ελληνες αξιωματούχους ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη την Αθήνα για να προετοιμάσει το ταξίδι του προϊσταμένου του, υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, στις αρχές Οκτωβρίου. Σε συνέντευξή του στην «Κ» επιβεβαιώνει αυτό το ενδιαφέρον, αλλά και τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στη δημιουργία μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα που θα διευκολύνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

«Διαισθανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους Γερμανών επενδυτών, πολλοί επιχειρηματίες ζητούν να ενημερωθούν ποια ακριβώς είναι τα σχέδια, δεν υπάρχει ακόμη έτοιμος κατάλογος όσων σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην πολυμελή αποστολή του Οκτωβρίου με επικεφαλής τον Ρέσλερ, αλλά είμαι σίγουρος ότι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα περιλαμβάνονται εξόχως σοβαροί επιχειρηματίες», εξηγεί ο κ. Κάπφερερ.

Στην ερώτηση της «Κ» αν η Γερμανία θα επιχειρήσει να διατηρηθεί σε γερμανικά χέρια το μάνατζμεντ μιας μελλοντικής επενδυτικής τράπεζας, αρκείται να απαντήσει: «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνδράμουν τη δημιουργία μιας τέτοιου είδους επενδυτικής τράπεζας» και συνεχίζει: «Υπάρχει όμως η συμβολή της Γερμανίας που βασίζεται στην εμπειρία της Kfw (Κreditanstalt fuer Wiederaufbau). Ειδικότητα της συγκεκριμένης τράπεζας είναι να οργανώνει πολυσχιδείς επενδύσεις, αυτό κάνει και στη Γερμανία. Επενδύσεις που είναι εξαιρετικά σοβαρές για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αποστολή της είναι να βρίσκει χρηματοδότηση, να διανέμει επενδυτικά προγράμματα. Είναι μία αποστολή καίριας σημασίας για την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν εξίσου ευεργετική και για την Ελλάδα».

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης γερμανικών επενδύσεων λέει χαρακτηριστικά: «Για τις γερμανικές επιχειρήσεις υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης και στην ίδια τη Γερμανία. Για παράδειγμα, η Kfw θα δημιουργήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα γι’ αυτό τον σκοπό. Αν τελικά περνούν και διατίθενται όλα τα κεφάλαια μέσα από μία ελληνική επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα, αυτό εναπόκειται τελικά στην ελληνική κυβέρνηση».

Κατά τη συνάντησή του με Ελληνες αξιωματούχους στην Αθήνα έγινε λόγος για ειδικές επενδυτικές ζώνες. «Υπάρχουν πολλές διατάξεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν στις ειδικές επενδυτικές ζώνες, όπως χαμηλότερη φορολογία. Αλλαγή της κοινοτικής νομοθεσίας με την παροχή κινήτρων ώστε να γίνουν ελκυστικότερες οι επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές θα ήταν μία ακόμη εναλλακτική. Αυτά όμως πρέπει να συναποφασιστούν από κοινού με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση με κάθε λεπτομέρεια. Η εμπειρία σε άλλες χώρες πάντως έχει δείξει πως όλα αυτά λειτουργούν ταχύτατα ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων», επισημαίνει.

Αισιόδοξος εμφανίζεται για την αντιμετώπιση της παροιμιώδους ελληνικής γραφειοκρατίας: «Κατά την παραμονή μου στην Αθήνα πληροφορήθηκα ότι εξετάζεται πλέον εξαιρετικά σοβαρά το one stop agency, ότι δηλαδή σε ένα σημείο μια υπηρεσία βοηθάει έναν επίδοξο επενδυτή και διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας».

Το πεδίο στο οποίο θα επικεντρωθούν οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι αναμφισβήτητα η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. «Είχα μια συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και κατέστη σαφές ότι το ελληνικό υπουργείο έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και μπορεί να μας διαθέσει συγκεκριμένες εκτάσεις για επενδύσεις, νομίζω λοιπόν ότι η εξεύρεση μεγάλων οικοπέδων είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί. Εχουμε ξεκινήσει μαζί με τον γερμανικό ΣΕΒ και τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου τη διαδικασία διερεύνησης ποιες επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αποστολή του Ρέσλερ τον Οκτώβριο», αναφέρει.

Και συμπληρώνει:   «Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα επιδείξουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Αλλωστε, θα είναι πολλοί εξ αυτών παρόντες, όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου πρόκειται να μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ενωσης Βιομηχανίας. Η παρουσία του θα ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον για την αποστολή. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν μαζί μας επενδυτές που θα είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα προσφέρει σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες».

Σπεύδει, πάντως, να χαμηλώσει κάπως τον πήχυ για να μην υπάρξει διάψευση προσδοκιών: «Θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή σας. Δεν πρέπει να έχουμε υπέρμετρες φιλοδοξίες. Οι επιχειρηματίες εξετάζουν πολύ σοβαρά το επενδυτικό περιβάλλον προτού προχωρήσουν σε τοποθετήσεις. Βλέπουν πώς είναι οι υποδομές, πώς λειτουργεί η διοίκηση, πώς είναι οι συνθήκες και ασφαλώς πολλά εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση. Το γεγονός όμως ότι από τώρα υπάρχουν τόσο πολλοί που θέλουν να ενημερωθούν, σημαίνει ότι υπάρχουν προοπτικές για την Ελλάδα».

Πέραν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας ακόμη τομέας που θα μπορούσε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών είναι η διαχείριση απορριμμάτων: «Εχουμε αναπτύξει καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα αυτό εδώ και δεκαετίες, γιατί στη χώρα μας δρομολογήθηκαν σημαντικές εξελίξεις πολύ νωρίς για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή