Η τρόικα θέλει επιπλέον μέτρα για δραστικό περιορισμό των δαπανών

Η τρόικα θέλει επιπλέον μέτρα για δραστικό περιορισμό των δαπανών

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στην περιστολή των δαπανών δίνει η τρόικα, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της στις πρώτες επαφές που είχαν με υπουργούς εντόπισαν προβλήματα και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του νέου ενιαίου μισθολογίου, στην εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και στην αυστηρή τήρηση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις φέτος, που φαίνεται ότι μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται.

Χθες, το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εντόπισαν αστοχίες σχεδόν σε όλους τους τομείς (δημοσιονομικούς στόχους και μεταρρυθμίσεις).

Επίσης, η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να εισέλθει σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα πιέσει για τη λήψη περισσότερων μέτρων εάν αυτό απαιτηθεί. Μέτρα που θα έχουν στόχο τον δραστικό περιορισμό των δαπανών, δεδομένου ότι στο σκέλος των εσόδων δεν μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα τους τελευταίους μήνες του έτους.

Με τον κ. Ρέππα η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από:

1. Την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου. Η τρόικα πιέζει για την άμεση ολοκλήρωσή του και εφαρμογή του. Από την ελληνική πλευρά, παρουσιάστηκε ένα μοντέλο εφαρμογής του νέου μισθολογίου, από το οποίο θα προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος έως το 2014.

2. Τη λειτουργία του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Στην τρόικα φοβούνται ότι ο θεσμός αυτός θα μείνει στα χαρτιά. Για να προχωρήσει ο θεσμός αυτός, θα πρέπει να υπογραφούν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) από τον υπουργό Οικονομικών και τον κατά περίπτωση υπουργό, ενώ και κάθε οργανισμός που θα οδεύσει σε συγχώνευση με άλλον θα πρέπει να ορίσει το πλεονάζον προσωπικό του. Για όλα αυτά η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα.

3. Τις προσλήψεις. Η εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις για φέτος ανησυχεί την τρόικα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχει γίνει μία πρόσληψη για κάθε περίπου 6,5 αποχωρήσεις. Πάντως, η τρόικα έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο και ότι τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010 των συμβασιούχων. Μάλιστα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος. Επίσης, ενημερώθηκε ότι ο προγραμματισμός των αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το 2015 προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους (112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό).

Με τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα άνοιξε όλα τα ζητήματα και θα ακολουθήσουν κι άλλα ραντεβού μεταξύ τους, με στόχο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας έως τις 5 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένο. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτωπα είναι πολλά και ενδεχομένως να χρειαστούν κι άλλες μέρες. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε χθες ότι στόχος είναι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για να ληφθεί η απόφαση της εκταμίευσης ή μη της επόμενης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Ενα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι αυτό του ελέγχου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, συγκροτείται 10μελής επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), που θα επωμιστεί το έργο της παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εβδομαδιαία παρακολούθηση της εκτέλεσης του Μεσοπρόθεσμου και τη διαρκή επικαιροποίηση της δημοσιονομικής απόδοσης των μέτρων.

Σύμβουλοι για τα ΕΛΠΕ

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα αν και φαίνεται να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, της δίνει χρόνο ώστε να κριθεί εκ του αποτελέσματος (αν θα επιτύχει να εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο). Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Η πώληση, αν και ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2012, έρχεται νωρίτερα, και το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή