Νέο «χτύπημα» από τη Φινλανδία

Νέο «χτύπημα» από τη Φινλανδία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για νέα συμφωνία αναφορικά με την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων (collateral) φέρεται να κατέθεσε η Φινλανδία, με επαχθέστερους όρους για την Ελλάδα (παροχή περιουσιακών στοιχείων και όχι κατάθεση χρημάτων), σε σύγκριση με εκείνους που είχαν συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο πριν από λίγες μέρες. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στη θέση της να μην υπάρχουν collateral, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας χθες ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν επηρεάζει την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και ότι θα έχει λυθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα των εγγυήσεων βρέθηκε και χθες στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα και οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Για να συμμετάσχει η Φινλανδία στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, απαιτεί από την τελευταία να της παράσχει εμπράγματες εγγυήσεις. Η διμερής συμφωνία των χωρών προέβλεπε την καταβολή μετρητών από την πλευρά της Ελλάδας και όχι την υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων. Η αντίδραση όμως από Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία και Σλοβενία μετά τη σύναψη της συμφωνίας αυτής (ήθελαν και εκείνες αντίστοιχες συμφωνίες), άνοιξε και πάλι το ζήτημα με τη Φινλανδία πλέον να επιστρέφει στην αρχική της απαίτηση για εμπράγματες εγγυήσεις και όχι για κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Reuters, η Φινλανδία έστειλε σε όλα τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης ένα ενημερωτικό σημείωμα όπου έκανε λόγο για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα υπάγεται στη νομοθεσία του κρατιδίου και στην οποία θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση προβλέπει ότι το ελληνικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα ελέγχει όλες τις μετοχές τής εν λόγω εταιρείας, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν καλύψει τα ομόλογα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), η ιδιοκτησία της εταιρείας αυτής θα περάσει στα χέρια των χωρών-μελών της Ε.Ε.

«Εάν η αξία των στοιχείων ενεργητικού που θα υπάγονται στην εταιρεία δεν ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή εάν το ελληνικό Δημόσιο χρεοκοπήσει ως προς τις υποχρεώσεις του έναντι του EFSF», αναφέρει το έγγραφο που απέστειλε η Φινλανδία «η ιδιοκτησία των μετοχών της εταιρείας περνά αυτομάτως στις αντίστοιχες χώρες-μέλη». Στην πρόταση της Φινλανδίας περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο τιτλοποίησης με βάση τα στοιχεία ενεργητικού που θα πρέπει να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο, με τις ταμειακές ροές που τιτλοποιούνται να εντάσσονται στις πρόσθετες εγγυήσεις για τα δάνεια. Οπως αναφέρεται «η τιτλοποίηση θα καθιστούσε ευκολότερες τόσο την αποτίμηση όσο και τη ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού».

Πάντως, η κ. Μέρκελ για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε αντίθετη στο ενδεχόμενο παροχής τέτοιων εγγυήσεων. Σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως μία τέτοια εξέλιξη «θα υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας εάν μέρος της βοήθειας που θα λάβει, δεχθεί στήριξη από ειδικές εγγυήσεις και η υπόλοιπη βοήθεια όχι» και συμπλήρωσε ότι «αυτή η εκδοχή δεν πρόκειται να ακολουθηθεί». Παράλληλα, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε αρνητική και στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή