Πιέσεις για κατάργηση κλαδικών συμβάσεων

Πιέσεις για κατάργηση κλαδικών συμβάσεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτική πίεση για περαιτέρω αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις με αιχμή την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, άσκησαν χθες τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρακάμπτοντας ή συμφωνώντας με τον προγραμματισμό του υπουργείου στα λοιπά θέματα (επικουρικές, ΒΑΕ, δαπάνες). Η πίεση δεν αφορά πλέον την κατάργηση της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με υπουργική απόφαση αλλά αυτήν καθαυτήν την κατάργηση του θεσμού των συμβάσεων σε επίπεδο κλάδου.

Αφορμή για την εκδήλωση των πιέσεων αποτέλεσε η μειωμένη απήχηση του νεοσύστατου θεσμού των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με τις οποίες συμφωνούνται μισθοί χαμηλότεροι από το κλαδικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι συνυπογράφουν τα πρωτοβάθμια σωματεία κι όπου δεν υπάρχουν τέτοια (στις μικρές επιχειρήσεις) οι κλαδικές ομοσπονδίες. Ομως ο αριθμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων δεν έχει ξεπεράσει τις 10 στο σύνολο της χώρας. Το γεγονός αυτό προβληματίζει την τρόικα η οποία αμφισβητεί πως η μείωση των μισθών μπορεί να συνεχιστεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ακόμη κι αν τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης -που παρουσιάστηκαν χθες- καταδεικνύουν μισθολογική πτώση 8,9%. Σύμφωνα με το πνεύμα και τον λόγο που φέρεται ότι διατύπωσαν χθες οι κ. Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) οι μισθολογικές πιέσεις προς τα κάτω σε περιβάλλον επιτήρησης από το ΔΝΤ πρέπει να γίνονται και με ένα σταθερά νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές. Και τέτοιο, σε συνθήκες μιας οικονομίας που διέπεται από μικρές επιχειρήσεις μπορεί να γίνει μόνο με τις ειδικές επιχειρησιακές. «Εάν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν προχωρήσουν, διαθέτετε εναλλακτική λύση; Κι αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση γιατί δεν πάτε σε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων;» φέρεται να ρώτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας την 4μελή ηγετική ομάδα του υπουργείου (Γ. Κουτρουμάνης, Γ. Κουτσούκος, Αθ. Δρέττα και Αννα Στρατινάκη). Στο ερώτημα αυτό ο υπουργός Εργασίας αντέταξε το επιχείρημα της μεγάλης έκτασης που έχουν προσλάβει οι ελαστικές μορφές εργασίας, έκανε λόγο για τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα, αλλά εν τέλει άφησε περιθώρια για αλλαγές που θα διευκολύνουν τη σύναψη των επιχειρησιακών. Τέτοιες είναι η άρση της χρονοβόρας διαδικασίας στη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων στις μικρές επιχειρήσεις, η κατάργηση της αιτιολογικής έκθεσης που καταθέτουν οι επιχειρήσεις και η εμπλοκή του ΟΜΕΔ στη σύναψη των συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή