Η συμμετοχή ιδιωτών έφθασε το 70%

Η συμμετοχή ιδιωτών έφθασε το 70%

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστό περίπου 70% ανέρχεται η μέχρι στιγμής συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με νέα, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας (PSI). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο PSI φτάνουν το 70%, όταν ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ανέλθουν στο 90% τουλάχιστον.

Η έως τώρα συμμετοχή θεωρείται χαμηλή, όμως υπάρχει περιθώριο έως τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν απαντήσει αναφορικά με το εάν θα συμμετάσχουν στο PSI και για το ύψος της συμμετοχής τους. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί, τότε το πρόγραμμα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) αναμένεται να ξεκινήσει είτε στις 3 Οκτωβρίου είτε στις 10 του ίδιου μήνα. Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει εξαρτάται κυρίως από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Ομως, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων και, εφόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος του 90%, τότε θα χαρακτηριστεί και επιτυχημένη η ανταλλαγή των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα της ανταλλαγής των ομολόγων περιλαμβάνονται τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν έως το 2020 και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 220 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 45 δισ. ευρώ έχουν αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και εξαιρούνται από το πρόγραμμα της ανταλλαγής.

Πέραν αυτών, χθες δημοσίευμα των Financial Times έκανε λόγο για «ασυνεπή» καταγραφή από διάφορες ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες των απωλειών που θα έχουν από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της European Securities and Markets Authority που διαπιστώνει πως ορισμένοι ευρωπαϊκοί όμιλοι κατέγραψαν μεγάλες ζημίες από τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα λόγω του επικείμενου rollover, ενώ άλλες προτίμησαν να ακολουθήσουν πιο «συντηρητικές» επιλογές. Μάλιστα, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές.

Στο πλαίσιο αυτό η International Accounting Standards Board (IASB) -ο αρμόδιος φορέας για να θέσει τους λογιστικούς κανόνες- σημειώνει πως «το συγκεκριμένο θέμα μάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι δεν πήραν τις απαραίτητες προβλέψεις για τις απώλειες που θα έχουν από τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα άλλοι να προβλέψουν απώλειες ύψους 50% και άλλοι μόνο 20%.

Ολες αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται να αποσαφηνιστούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και αφορά την εκδήλωση πρόθεσης συμμετοχής στο ελληνικό PSI. Τότε, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι θα συμμετάσχουν, με ποιο τρόπο και σε τι ύψος, οπότε θα είναι γνωστό και το ποσοστό των απωλειών που θα καταγράψει η κάθε μία τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή