Οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ληστρικά επίπεδα κυμαίνεται το μη μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συμπεριέλαβε ο ΣΕΒ στο υπόμνημά του προς το υπουργείο Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει ένας μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία εισπράττουν παράλληλα 78 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ο συντελεστής 33% για φορολογούμενο που εργάζεται 6 ημέρες, σημαίνει ότι οι δύο από αυτές πηγαίνουν στο κράτος.

Αναλυτικότερα, για τη φορολογία εισοδήματος ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα φορολογικά / κοινωνικοασφαλιστικά βάρη που συνδέονται με το εισόδημα ενός χαμηλόβαθμου στελέχους (της τάξεως των 2.500 ευρώ μέσου ονομαστικού μισθού, έχουν λόγο ετήσιου καθαρού εισοδήματος προς επιβαρύνσεις 1:0,78. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει ο μισθωτός, παράλληλα 78 ευρώ εισπράττονται από το κράτος και το ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, σε ονομαστικό μηνιαίο μισθό 2.500 ευρώ, αναλογούν φόροι 301,69 ευρώ (με τις περσινές ρυθμίσεις), ενώ οι εισφορές εργαζομένου και εργοδότη στο ΙΚΑ είναι 1.101,50 ευρώ. Το καθαρό εισόδημα στα χέρια του εργαζόμενου είναι 1.798,31 ευρω, ενώ οι φόροι και εισφορές 1.403,19 ευρώ. Οποιοσδήποτε συντελεστής πάνω από το 33%, δίνει την αίσθηση του ληστρικού για τον φορολογούμενο που προσφέρει προσωπική εργασία, υποστηρίζει ο ΣΕΒ και διευκρινίζει ότι ο μέγιστος συντελεστής που ισχύει σήμερα θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ υψηλά εισοδήματα, π.χ. άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στον κατάλογο των προτάσεων που ο ΣΕΒ κατέθεσε στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό που εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνει την ανάγκη θέσπισης «ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος» (living Wage) με βάση το οποίο θα διαμορφώνονται το αφορολόγητο όριο, το επίδομα ανεργίας κ.λπ. Για τη φορολογία επιχειρήσεων υπογραμμίζει ότι με τον υφιστάμενο διεθνή ανταγωνισμό ο ισχύων συντελεστής 20% είναι ο μέγιστος ανεκτός και ότι οι συχνές και συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας δημιουργούν την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης του φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου να δημιουργηθεί περιβάλλον ασφάλειας για επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο, ο ΣΕΒ προτείνει να συνδέεται με το επίπεδο του «οικογενειακού εισοδήματος». Για τη φορολογία επιχειρήσεων επισημαίνει ιδιαίτερα το ζήτημα των «περαιώσεων», υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος εξαπατά συστηματικά τους συνεπείς φορολογούμενους και ότι ισοδυναμεί με επίσημη υπόθαλψη της κουλτούρας της φοροδιαφυγής, που υποσκάπτει την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος. O ΣΕΒ, υποστηρίζει ότι ρεαλιστικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα ήταν το 15%. Για τον ΦΠΑ θεωρεί ως λογικό όριο το 16%-18% και υποστηρίζει ότι ένας ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής ΦΠΑ (πάνω από 20%) αποτελεί σημαντικότατο κίνητρο για φοροδιαφυγή, πολύ περισσότερο από ό,τι ο φόρος εισοδήματος. Η επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, δεν πρέπει να υπάρχει από τη στιγμή πού αυτή έχει αποκτηθεί με εισοδήματα τα οποία έχουν δηλωθεί, και όταν παράλληλα φορολογείται η πρόσοδος από τη χρήση της ακίνητης αυτής περιουσίας. Η επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία δικαιολογείται μόνο από έκτακτες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, με εξαίρεση των περιπτώσεων συστηματικής υποτροπής, πρέπει να είναι ήπια και να έχουν παιδευτικό χαρακτήρα. Ιστορικά, αναφέρει ο ΣΕΒ, έχει αποδειχτεί ότι τα υψηλά πρόστιμα είναι στην καρδιά των κινήτρων για συστηματική φοροδιαφυγή ευρείας κλίμακας και στην αντίστοιχη δημιουργία κινήτρων διαφθοράς των ελεγκτικού μηχανισμού. Αναφέρει τέλος ότι η επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς έχει μετατραπεί από κίνητρο σε αντικίνητρο, και σε ακραίες περιπτώσεις σε αιτία σοβαρότατων προβλημάτων επιβίωσης των «ωφελούμενων» επιχειρήσεων. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προτείνει τον σχεδιασμό ενός συστήματος δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης για όλους τους φορολογουμένους, ώστε να μπορεί να ελέγχεται εάν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι δαπάνες τους από πόρους που έχουν δηλωθεί.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι ο περιορισμός του όγκου και της σπατάλης στο κράτος και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι παραγωγικοί φορείς με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει εισόδημα και θα δώσει δουλειές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή