Αδιέξοδες οι συζητήσεις περί εγγυήσεων

Αδιέξοδες οι συζητήσεις περί εγγυήσεων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της παροχής εγγυήσεων που ζητεί μετ’ επιτάσεως η Φινλανδία εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Χθες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ότι ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα χορηγήσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, πρότεινε να δοθούν ως εγγύηση οι μετοχές που έχει το Δημόσιο στις τράπεζες. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επιπλέον, μια τέτοια επιλογή θα ενεργοποιούσε ρήτρες σε ελληνικά ομόλογα που διέπονται από τον αγγλικό νόμο και θα επέτρεπε στους κατόχους τους να ζητήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους εγγυήσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η πρόταση θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε μια τεχνική λύση η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη, γεγονός που εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το τελευταίο διάστημα δείχνουν και πάλι μια τάση «αυτονόμησης» σε σχέση με τις επιδόσεις των αντίστοιχων ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έστειλε χθες ένα αυστηρό μήνυμα προς το Ελσίνκι. «Η απαίτηση για τη χορήγηση εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για τη διάσωση μιας οικονομίας θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να μιλήσουν στη Φινλανδία για τις απαιτήσεις τις οποίες έχει διατυπώσει προς την Ελλάδα για τη χορήγηση εγγυήσεων», είπε.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι, δεδομένης της αδυναμίας να βρεθεί λύση σε τεχνικό επίπεδο, το θέμα θα παραπεμφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις το συντομότερο δυνατό. «Οι τελευταίες λεπτομέρειες θα αποτελέσουν το αντικείμενο συναίνεσης πολύ σύντομα», είπε ο κ. Μπαρόζο. Τη Δευτέρα και ο προεδρεύων του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του και στην παροχή εγγυήσεων και στις διμερείς συμφωνίες.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν δεν πάρει κάποιας μορφής εγγυήσεις, η πολυκομματική κυβέρνηση της Φινλανδίας είτε θα καταρρεύσει είτε -το πιθανότερο- δεν θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται την υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης συμμετοχή της (ΑΑΑ) για να δανείζεται το EFSF φθηνότερα. Επιπλέον, θα ήταν ένα πολύ κακό μήνυμα προς τις αγορές. Ταυτόχρονα θα δημιουργούσε κι ένα κακό προηγούμενο. Η παροχή εγγυήσεων στο Ελσίνκι θα υποχρεώσει και άλλες κυβερνήσεις να διεκδικήσουν εξασφαλίσεις και να αποχωρήσουν από το πακέτο εάν δεν τις πάρουν. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι κάτι που πολιτικά δεν υπάρχει πιθανότητα να το αντέξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή