O οίκος Fitch δεν αποκλείει χρεοκοπία

O οίκος Fitch δεν αποκλείει χρεοκοπία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής να αποτελούν κατά τον οίκο Fitch ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στις αγορές, ωστόσο, οι αναλυτές του εκτιμούν ότι και πάλι η φερεγγυότητα είναι κάτι «άπιαστο» για τη χώρα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει σε έκθεσή του πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι μόλις ξεκινήσει η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (rollover), θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε C, από CCC σήμερα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ο οίκος σημειώνει ότι θα επαναξιολογήσει τα νέα ελληνικά ομόλογα, αλλά προβλέπει ότι θα τα τοποθετήσει στη βαθμίδα της «χαμηλής, μη επενδυτικής διαβάθμισης» («low non-investment grade»).

Παρ’ όλα αυτά, η Fitch θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να ξαναγίνει φερέγγυα μετά τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρέους της, με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης που έγινε στις 21 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, όμως, ο οίκος σημειώνει ότι οι προκλήσεις κατά την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής θα συνεχίσουν να είναι «φοβερές» για την Ελλάδα. Γεγονός το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα και κάνει τη χώρα «άπιαστη» στον τομέα της φερεγγυότητας, όπως αναφέρει ο ξένος οίκος.

Πιθανή η υποβάθμιση

Επίσης, ο οίκος Fitch αναφέρεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Ιούλιο, στην αβεβαιότητα για τον ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και στην περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 3,9% και η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από το 2012 και μετά.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός, ενώ θεωρεί ότι το βαθύτερο σημείο της ύφεσης το έζησε η Ελλάδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 (7,3%).

Επίσης, εκτιμά ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας από 78,7 δισ. ευρώ φέτος θα μειωθούν στα 61,6 δισ. ευρώ του χρόνου και θα υποχωρήσουν δραστικά το 2013 στα 48,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αναλυτές του οίκου έχουν προχωρήσει σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ετσι, εκτιμούν ότι φέτος θα εισρεύσουν 3 δισ. ευρώ (αντί 5 δισ. ευρώ που είναι ο επίσημος στόχος), του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ, άλλα 11 δισ. ευρώ το 2013 και 13,5 δισ. ευρώ το 2014.

Πέραν αυτών, ο οίκος Fitch θεωρεί ότι η αύξηση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, θα το καταστήσει ακόμη πιο αποτελεσματικό στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Σημειώνει, όμως, ότι μία σημαντική αύξηση των πόρων του ή η στήριξη με άλλα εργαλεία πολιτικής των προβληματικών χωρών θα βοηθήσει να μειωθούν τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή