Πρόταση για έκδοση 100ετών ομολόγων

Πρόταση για έκδοση 100ετών ομολόγων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση 100 ετούς ομολόγου, στο πρότυπο της αντίστοιχης που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες το Μεξικό, φέρεται να προτείνει τραπεζίτης που συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι σύμβουλοι της Ελλάδας στο PSI είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η HSBC και η Lazard.

«Το κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα θα είναι φρικτό, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως με αυτήν την κίνηση αποφεύγεται η χρεοκοπία. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι η επιβίωση και όχι το να πράξουμε το σωστό μελλοντικά από πλευράς κόστους χρηματοδότησης», αναφέρει ο κ. Τιμ Τζάκερ, αναλυτής της Royal Bank of Scotland με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η εικόνα από την αγορά των CDSs δείχνει πως οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας ανέρχονται στο 94%. Πριν συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν την έκδοση ομολόγων διάρκειας 40 ετών. Ακολούθησε η απόφαση για το haircut του 21%.

Η μεγάλη διάρκεια του 100ετούς ομολόγου εξασφαλίζει στους επενδυτές ότι θα υπάρχει μικρότερη διακύμανση όταν τα επιτόκια θα αυξάνουν. Συνεπάγεται επίσης μεγαλύτερες αλλαγές στην ονομαστική αξία, ακόμα και σε μικρές μεταβολές των αποδόσεων. Αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια από hedge funds.

Ο ίδιος τραπεζίτης ανέφερε πως το ομόλογο θα είναι δομημένο, όπως τα ομόλογα Brady που χρησιμοποιήθηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής το 1980. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ως εγγυητή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το σχέδιο Brandy απέφερε 160 δισ. δολάρια σε ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή