Στα 7,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων για το 2011

Στα 7,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων για το 2011

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετους φόρους ύψους 7,6 δισ. ευρώ θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2011. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται στο Δημόσιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν να πληρώνονται μέχρι και την άνοιξη του επόμενου έτους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εισοδημάτων 2011.

Από το ποσό των 7,6 δισ. ευρώ που αφορούν τέλη, εισφορές και επιβαρύνσεις στην άμεση φορολογία, περίπου τα 4,5 δισ. ευρώ θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011 και τα υπόλοιπα στον νέο προϋπολογισμό του 2012.

Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των φορολογούμενων για το τρέχον έτος προκύπτουν ως εξής:

1. Ειδικό τέλος ακινήτων. Θα εισπραχθούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο. Ολο το ανωτέρω ποσό θα τονώσει τον προϋπολογισμό του 2011.

2. Εκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Εχει υπολογιστεί η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα εγγραφεί και αυτό στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έληξε χθες.

3. Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Τον περασμένο Ιούλιο, το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ και με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, μειώνεται περαιτέρω στα 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011. Το όφελος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 2,35 δισ. ευρώ. Ηδη έχει εισπραχθεί τμήμα του ανωτέρω ποσού μέσω της μηνιαίας παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις και με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα εισπραχθεί και το υπόλοιπο ποσό.

4. Αποδείξεις 2011. Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αποδείξεων σε σχέση με το 2010 το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για το το 2011 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση που μαζέψουν λιγότερες, θα υπάρχει φόρος 10% στη διαφορά που προκύπτει (μεταξύ των αποδείξεων που ζητάει η εφορία και αυτών που τελικά συγκέντρωσε ο φορολογούμενος). Επίσης, δεν υπάρχει μπόνους εφ’ όσον συγκεντρωθούν περισσότερες αποδείξεις. Σημειώνεται ότι δεν ισχύουν οι αποδείξεις από ενοίκια, ΔΕΚΟ κ. λπ.

5. Τεκμήρια διαβίωσης. Από τα νέα τεκμήρια υπολογίζεται να εισπραχθούν 220 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως το ποσό αυτό να είναι σημαντικά υψηλότερο. Κι αυτό διότι μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, αρκετοί φορολογούμενοι θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και όχι με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

6. Τέλη κυκλοφορίας. Το επιπλέον όφελος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

7. Φοροαπαλλαγές. Από τη δραστική περικοπή των φοροαπαλαγών το όφελος για το Δημόσιο θα ανέλθει στα 450 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, με τις αλλαγές που έχουν επέλθει έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκπτώσεις φόρου για ενοίκια κατοικίας, φροντιστήρια κ. λπ. Συγκεκριμένα, για τα ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν η μείωση φόρου υπολογίζεται σε ποσοστό 20% του ποσού του μισθώματος που καταβάλλεται ετησίως. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του αφορολογήτου ποσού των 5.000 ευρώ, συνεπώς το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Για τα φροντιστήρια η έκπτωση φόρου ανέρχεται στο 20% της δαπάνης για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών, το οποίο καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του αφορολογήτου ποσού των 5.000 ευρώ, οπότε το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί και σε αυτήν περίπτωση τα 100 ευρώ.

8. Συντελεστές ΦΠΑ, ΕΦΚ. Σημειώνεται ότι πρόσθετες επιβαρύνσεις έχουν όλοι φορολογούμενοι από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στο 23%, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές επιβαρύνσεις από τις 15 Οκτωβρίου, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται ακριβότερα κατά 6 λεπτά το λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή