Δούναι και λαβείν με τους ξένους οίκους

Δούναι και λαβείν με τους ξένους οίκους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγαλύτερα διεθνή επενδυτικά funds που συμμετείχαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στο διήμερο ελληνικό roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, διαχειρίζονται παγκοσμίως κεφάλαια άνω των 3 τρισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, διεκδικούν κι ένα σημαντικό μερίδιο στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη, αλλά και χρήσιμη, όπως θα αποδειχθεί στην πορεία, λεπτομέρεια για τη χώρα και την προσπάθεια που κάνει να βγει από την κρίση.

Ηδη έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις των ξένων οίκων στην Αθήνα με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Citigroup, η Nomura, η Lazard, η UBS, η Rothschild, η HSBC και η BlackRock, που διεξάγει ως γνωστόν και την «ακτινογραφία» του τραπεζικού συστήματος. Οι εν λόγω οίκοι έχουν προβάδισμα στις επιλογές του υπουργείου, αφού τις περισσότερες φορές συγκαταλέγονται και στους μεγαλύτερους πιστωτές του μέσω των ομολόγων εκδόσεων και στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν μερίδιο από τα κέρδη. Ταυτόχρονα, η ανάθεση ρόλου συμβούλου στις ιδιωτικοποιήσεις σε ξένους χρηματοοικονομικούς ομίλους ανοίγει έμμεσα πύλες χρηματοδότησης.

Για παράδειγμα, η συμμετοχή των BNP Paribas, Citigroup, Νomura και Lazard στα πρώτα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή σε Αεροδρόμιο Σπάτων, Ελληνικό κ. λπ., ερμηνεύεται διττά. Αφ’ ενός έτσι «επιβραβεύονται» παλαιότεροι πιστωτές, όπως για παράδειγμα η ΒΝΡ Paribas, η οποία έχει περίπου 3-4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μέσω των projects αυτών διεκδικεί σημαντικές αμοιβές, ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο κρατάει «ανοιχτές γραμμές» με τη γαλλική χρηματοπιστωτική αγορά προκειμένου να καταφύγει αργότερα σε δανεισμό, αν χρειαστεί, με επιτόκια μικρότερα απ’ αυτά των διεθνών αγορών.

Η Citigroup επελέγη ως σύμβουλος αξιοποίησης του Ελληνικού και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενεργοποιηθεί στελέχη του αμερικανικού ομίλου σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία προκειμένου να βρεθούν αγοραστές ή real estate developers και να αξιοποιηθούν εκτάσεις του Δημοσίου.

Επίσης, στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, που θεωρείται και είναι από τους πιο πολύπλοκους και χρονοβόρους, σύμβουλοι είναι η Rothschild και η UBS. Αυτό που παρατηρούν οι managers των διεθνών οίκων είναι οτι όσο η Κυβέρνηση κωλλυσιεργεί στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων καθώς ήδη έχουν περάσει 2 μήνες από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τόσο θα βαραίνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και των υποψηφίων επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή