Ενα πέρασμα που θα μπορούσε να γίνει σε 7 βήματα

Ενα πέρασμα που θα μπορούσε να γίνει σε 7 βήματα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ενδιαφέρον να δούμε το πέρασμα στη δραχμή, σύμφωνα με μία προσομοίωση που έχουν κάνει μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Από την προσομοίωση αυτή φαίνονται και τα διάφορα τεχνικά θέματα που προκύπτουν. Εστω λοιπόν ότι αποφασίστηκε η επιστροφή στη δραχμή και ξεπεράστηκαν τα όποια νομικά θέματα για το πώς φεύγει μία χώρα από την Ευρωζώνη, βάσει του άρθρου 50 της σχετικής Συνθήκης.

ΒΗΜΑ 1. Αποφασίζεται τι θα δραχμοποιηθεί. Για παράδειγμα, αν όλο το χρέος της Ελλάδας παραμείνει σε ευρώ, τότε η αποπληρωμή του με την υποτιμημένη δραχμή θα είναι αδύνατη. Αν μετατραπεί όλο σε δραχμές, τότε οι ξένοι πιστωτές θα έχουν τεράστιες ζημίες. Προτείνεται λοιπόν η δραχμοποίηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων που βρίσκονται εντός Ελλάδας και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ το χρέος προς ξένους πιστωτές (κυρίως διακρατικό) θα μείνει σε ευρώ, αφού πρώτα υποστεί μεγάλο «κούρεμα» ώστε να εξυπηρετείται αργότερα με την υποτιμημένη δραχμή.

ΒΗΜΑ 2. Καθορίζεται μία σχέση μετατροπής των ευρώ σε δραχμές, πριν κυκλοφορήσει η δραχμή και υποτιμηθεί. Με τον τρόπο αυτό μετριάζονται οι απώλειες για τους ξένους πιστωτές. Για παράδειγμα μία ξένη τράπεζα έχει δανείσει μία ελληνική εταιρεία 10 εκατ. ευρώ. Αν το δάνειο μετατραπεί σε 10 εκατ. δραχμές και στη συνέχεια η ισοτιμία διολισθήσει σε 4 δραχμές ανά ευρώ, τότε για την ελληνική εταιρεία το χρέος παραμένει 10 εκατ. δραχμές, αλλά για την ξένη τράπεζα μειώνεται σε 2,5 εκατ. ευρώ! Αν από την αρχή μετατραπεί το δάνειο με μία σχέση ανταλλαγής (π.χ. 2 δραχμές ανά 1 ευρώ), τότε το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ μετατρέπεται σε 20 εκατ. δραχμές. Μόλις αφεθεί ελεύθερη η ισοτιμία της δραχμής και πέσει στις 4 δραχμές ανά ευρώ, τότε το δάνειο των 20 εκατ. δραχμών γίνεται 5 εκατ. ευρώ για την ξένη τράπεζα.

ΒΗΜΑ 3. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να απαντηθούν και να ξεπεραστούν διάφορα θέματα όπως: οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε ξένο νόμισμα θα μετατραπούν σε δραχμές; Οι καταθέσεις ξένων υπηκόων μέσω υποκαταστημάτων στην Ελλάδα θα μετατραπούν σε δραχμές; Πώς θα γίνει η μετατροπή των ευρώ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;

ΒΗΜΑ 4. Υπολογίζεται η ποσότητα δραχμών που πρέπει να τυπωθεί και καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθευτούν οι τράπεζες το νέο νόμισμα.

ΒΗΜΑ 5. Οσο διάστημα κρατά η μετάβαση στο νέο νόμισμα προβλέπεται κλείσιμο των τραπεζών ή πλαφόν στις αναλήψεις. Τώρα προκύπτουν άλλα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος εξωτερικού που έχει καταθέσεις στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος της ξένης τράπεζας θα μπορεί από τη χώρα του να κάνει ανάληψη όλων των ευρώ ή θα υπάρχει και σε αυτόν πλαφόν; Τι θα γίνει με τις ξένες επενδύσεις που θα θέλουν να αποχωρήσουν εν όψει έλευσης της δραχμής; Θα μπει συναλλαγματικός φραγμός (όριο) σε ό,τι αφορά την κίνηση κεφαλαίων;

ΒΗΜΑ 6. Προσαρμογή όλων των μηχανογραφικών συστημάτων τραπεζών, εταιρειών και των λογιστηρίων (νέα τιμολόγια, μηχανογραφικά χαρτιά, αλλαγές τιμών κ.λπ.).

ΒΗΜΑ 7. Η δραχμή εισέρχεται στην κυκλοφορία και υποτιμάται από τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή