Βαρύ το κλίμα στις ανά την επικράτεια εφορίες λόγω των μέτρων

Βαρύ το κλίμα στις ανά την επικράτεια εφορίες λόγω των μέτρων

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κτίρια των στεναγμών έχουν μετατραπεί οι εφορίες όλης της χώρας, καθώς πλήθος κόσμου έτρεξε τις προηγούμενες ημέρες είτε για να ενημερωθεί για το τι ισχύει με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις είτε για να προχωρήσει σε διορθώσεις λαθών είτε για να καταβάλει τη δόση ή μέρος αυτής είτε για να δηλώσει απλά ότι… δεν πληρώνει!

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η συμπεριφορά των πολιτών στις εφορίες ήταν γενικά μετρημένη. Ο κόσμος ήταν προσεκτικός, έως και… ψαρωμένος. Σήμερα, ένας να αρχίσει να φωνάζει για την υπερβολή και την αδικία των φόρων και αμέσως γίνεται χαμός», λέει στην «Κ» εφοριακή υπάλληλος, με αρκετά χρόνια εργασίας σε κεντρική ΔΟΥ.

«Πληρώνουμε πολλά, δεν αντέχουμε άλλο», λένε πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες. «Και όταν πληρώνουν, συνήθως δείχνουν εξαναγκασμένοι κι αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια», σχολιάζει η εφοριακός.

Φόρτος

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο φόρτος εργασίας στις ημέρες που οι εφορίες λειτουργούσαν (υπήρχε 48ωρη απεργία Τρίτη – Τετάρτη) ήταν αυξημένος. Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που ζήτησαν αλλαγή της υπολογισμένης έκτακτης εισφοράς, καθώς από λάθος των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (πάνω στη βιασύνη να φύγουν τάχιστα τα σημειώματα) συνυπολογίστηκαν ποσά που δεν θα έπρεπε, όπως η αποζημίωση από απόλυση ή τα επιδόματα ανεργίας. Ετσι, βρέθηκαν άνεργοι και απολυμένοι να υποχρεώνονται σε πολύ μεγάλη εισφορά! Δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται επίσης η επιβάρυνση από αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.900 κυβικών, τα οποία κυκλοφορούν πάνω από δέκα έτη.

«Αρκετοί φορολογούμενοι ζήτησαν να απαλλαγούν από τα συγκεκριμένα βάρη, αλλά δεν είχε αποσταλεί στις εφορίες ακόμα το ανάλογο λογισμικό. Ορισμένοι υπάλληλοι τους έλεγαν να πληρώσουν αυτό που γράφει το σημείωμα και να γίνει η διόρθωση μετά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη διαμαρτυρία. Αλλοι περνούσαν τη διόρθωση χειρογράφως…», μας λέει υπάλληλος από ΔΟΥ της Δυτικής Αθήνας.

Αυξημένη ήταν τις τελευταίες ημέρες και η ζήτηση φορολογικής ενημερότητας από ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που προδίκαζε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα πλήρωναν την έκτακτη εισφορά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Καθώς μία από τις συνέπειες είναι ότι δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα το επόμενο διάστημα, φρόντισαν να πάρουν εκ των προτέρων. Η αδυναμία χορήγησης φορολογικής ενημερότητας είναι μία από τις συνέπειες που έχει όποιος δεν πληρώσει. Η βασική συνέπεια είναι η προσαύξηση κατά 1% τον μήνα του οφειλόμενου ποσού.

Δηλώσεις

Δεν έλειψαν και οι πολίτες που κατέθεταν στο Πρωτόκολλο «Δήλωση αντίθεσης στην πληρωμή αντισυνταγματικής φορολογίας – Δήλωση αδυναμίας πληρωμής» και δεν πλήρωναν τίποτα. Αλλοι πολίτες κατέθεταν «Δήλωση Ρητής Επιφύλαξης», διεκδικώντας την επιστροφή του ποσού της έκτακτης εισφοράς.

Οι επιφυλασσόμενοι πολίτες κατέβαλλαν τη δόση ή μέρος αυτής, προαναγγέλλοντας προφανώς δικαστική προσφυγή. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο Διαδίκτυο, συναντάει πλήθος προτύπων για ανάλογες Δηλώσεις, γεγονός που αποτυπώνει και το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Μάλιστα, ενώσεις νομικών θεωρούν ότι ειδικά όσον αφορά το τέλος ακινήτων, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια νομικής προσβολής. «Δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρεία, όπως η ΔΕΗ ή οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας, να μετατρέπεται σε εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Υπάρχει δεδικασμένο, όπως με τις εταιρείες είσπραξης από τα παρκόμετρα. Εάν κάποιος πολίτης πληρώσει το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος και τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις, δεν μπορεί να του κοπεί το ρεύμα», τονίζει στην «Κ» κ. Δημήτρης Βερβεσός, μέλος του Δ. Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από την άλλη, τα πολυποίκιλα κινήματα «Δεν πληρώνω» δίνουν βάρος κυρίως στη μαζική άρνηση πληρωμής και όχι στις δικαστικές προσφυγές.

Εφοριακοί θεωρούν, πάντως, ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις γίνονται δυσβάσταχτες. «Πολλοί έχουν κάνει διακανονισμό χρεών για προηγούμενες υποχρεώσεις. Οφείλουν ακόμα μέρος του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 και του 2009 και τώρα έρχεται και νέο τέλος, ακόμα μεγαλύτερο», μας λέει εργαζόμενος σε ΔΟΥ. Οι μέχρι τώρα διακανονισμοί οφειλών πολιτών (δεν μιλάμε για μεγαλοοφειλέτες) είναι σφιχτοί: με διάρκεια ένα ή δύο έτη (ανάλογα με την οφειλή) και μηναία δόση όχι μικρότερη από 300 ευρώ. Πώς θα εξυπηρετηθούν οι νέες επιβαρύνσεις;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή