Ηλθε, είδε και συνέταξε την έκθεσή του

Ηλθε, είδε και συνέταξε την έκθεσή του

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι διεργασίες για τη σύσταση συναινετικής κυβέρνησης να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι επιμέρους διαδικασίες που αφορούν κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Task Force, σταμάτησαν να απασχολούν τους άμεσα εμπλεκομένους. Οπως, λοιπόν, έγινε γνωστό μόλις πριν από λίγα 24ωρα, τελικώς η «Ομάδα Δράσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα θα διαθέτει 11 υπαλλήλους, με σκοπό να φτάσει ως το τέλος του χρόνου τους 30 παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα. Συνολικά στην Task Force («Ομάδα Δράσης») υπηρετούν σήμερα 40 υπάλληλοι, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, αφού κατέγραψε τις ανάγκες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, έπειτα από τις δύο επισκέψεις του στην Αθήνα, παρέδωσε την έκθεσή του στον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρέν στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ράιχενμπαχ ανησυχεί για τις επιπτώσεις του haircut στη δυνατότητα χρηματοδότησης των εγχειρημάτων στα οποία εχει επιλέξει να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον έλεγχο του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης.

– Τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπου σκέφτεται να επιστρατεύσει τη γαλλική εμπειρία.

– Την τεχνική βοήθεια για ένα νομοτεχνικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας.

– Τη διοικητική μεταρρύθμιση.

– Την επιτάχυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης με ιδιαίτερη ενίσχυση των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο κ. Ράιχενμπαχ φαίνεται να συμπληρώνει ένα κενό που έχει εντοπίσει η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά και άλλες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η ολλανδική, που θεωρούν ότι μία επίσκεψη έστω και πολυήμερη, ανά δίμηνο, με την υπόδειξη μιας μακροοικονομικής κατεύθυνσης, δεν υποκαθιστά την παρακολούθηση της καθημερινής υλοποίησης «μικρών βημάτων που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε σταθερό εδαφος» όπως επισημαίνει διπλωμάτης μικρής ευρωπαϊκής χώρας που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Ωστόσο, η ομάδα δράσης δεν έχει στόχο να ελέγχει την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου, που αποτελεί ευθύνη της τρόικας, αλλά να δημιουργεί τις προϋποθέσεις στη διοικητική μηχανή για να γίνεται δυνατή η επίτευξη αυτών των στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή