Οι αλλαγές που φέρνει άμεσα το νέο βαθμολόγιο

Οι αλλαγές που φέρνει άμεσα το νέο βαθμολόγιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και του νέου βαθμολογίου, αλλάζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Η «Κ» επιχειρεί να φωτίσει, με τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων, τις πτυχές των ρυθμίσεων για την κατάταξη των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς που θα ισχύει εφ’ εξής. Κρίσιμο ρόλο τόσο για τους μισθούς που θα παίρνουν όσο και για την περαιτέρω εξέλιξή τους θα παίζει το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν. Αν, δηλαδή, είναι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή αν έχουν επιπλέον μεταπτυχιακούς τίτλους. Προς το παρόν, το νέο βαθμολόγιο δεν θα φέρει άμεσα αλλαγές για όσους υπαλλήλους κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως του βαθμού που θα καταταγούν μέχρι να γίνουν νέες κρίσεις.

Η κατάταξη στους νέους βαθμούς θα γίνεται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν αναγνωριστεί μέχρι τις 31-10-2011. Μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι και 7 έτη προϋπηρεσίας σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή στον ιδιωτικό τομέα.

Για τους πτυχιούχους υπαλλήλους οι βαθμοί είναι 6 (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄). Οσοι έχουν συναφές διδακτορικό ή είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης θα διορίζονται με τον βαθμό Δ΄ και με συναφές αντικείμενο μεταπτυχιακού στον βαθμό Ε΄. Οσοι έχουν μόνο πτυχίο θα μένουν για δύο χρόνια δόκιμοι και αν κριθούν ικανοί, θα περνούν στον επόμενο βαθμό τον Ε΄. Αν κριθούν ανεπαρκείς, δεν θα μονιμοποιούνται. Για τους αποφοίτους Λυκείου δεν προβλέπεται από το νέο βαθμολόγιο να καταλαμβάνουν θέσεις διευθυντών ή γενικών διευθυντών.

Η οικονομική διαφορά ανάμεσα σε δύο μισθολογικά κλιμάκια είναι περίπου 2% και πλέον η μισθολογική εξέλιξη δεν γίνεται αυτοδικαίως, παρά μόνον στην περίπτωση που έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της υπηρεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι υπάλληλοι μένουν μισθολογικά καθηλωμένοι. Το κίνητρο απόδοσης θα είναι ίσο με ένα μισθό και θα χορηγείται μία φορά τον χρόνο στον υπάλληλο εκείνο που θα έχει πετύχει τουλάχιστον το 90% της στοχοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή