Ξεμπλοκάρει το πρόβλημα των σκουπιδιών

Ξεμπλοκάρει το πρόβλημα των σκουπιδιών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από απίστευτες παλινωδίες και καθυστερήσεις που έχουν καθηλώσει για χρόνια την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, έρχεται, επιτέλους, μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ξεμπλέξει το κουβάρι της αναβλητικότητας, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα. Η απόφαση, που εκδόθηκε πρόσφατα από διευρυμένη δικαστική σύνθεση, λόγω της μείζονος σημασίας του θέματος, επιτρέπει για πρώτη φορά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει και η σχετική σύμβαση να υπογραφεί άμεσα. Η απόφαση φέρει αριθμό 2491 του 2011 και εκδόθηκε υπό την προεδρία του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιω. Καραβοκύρη.

Η σύμβαση, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει κατά καιρούς και τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, αφορά όλα τα κρίσιμα θέματα που αποτελούν το πακέτο της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η δυναμικότητα των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι αντίστοιχη του όγκου τους και υπολογίζεται, σύμφωνα με την απόφαση, σε 1.354.000 τόνους. Κατανέμεται δε μεταξύ των τεσσάρων μονάδων ανάλογα με το σχέδιο, όχι ισόποσα, στις διάφορες περιοχές που θα επιλεγεί για να λειτουργήσουν οι μονάδες επεξεργασίας.

Εκείνο που έχει επίσης μεγάλη αξία είναι και η κρίση του δικαστηρίου για τις συνδικαλιστικές πρακτικές που ώς σήμερα είχαν μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Οι ανώτατοι δικαστικοί έκριναν πως ένας συνδικαλιστικός φορέας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν μπορεί, όποτε θέλει, στο όνομα της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων γενικά, να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει ένα οποιοδήποτε μεγάλο έργο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνον όταν έχει «σπουδαίο έννομο συμφέρον», όπως αναφέρεται κατά λέξη στην απόφαση, «υπό την έννοια της ύπαρξης ιδιαίτερου ατομικού δεσμού που τον συνδέει με την προσβαλλόμενη πράξη…». Με την επιχειρηματολογία αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεπέρασε τον σκόπελο των δικαστικών προσφυγών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τις οποίες έκρινε γενικές και αόριστες. Μάλιστα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως η υφισταμένη σήμερα χαώδης κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι εκείνη που εκθέτει σε κίνδυνο και μάλιστα άμεσο το περιβάλλον και όχι η υλοποίηση του σχεδιασμού που για χρόνια καθυστερεί, εκθέτοντας τη χώρα σε πρόστιμα και σκληρή κριτική από την ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή