Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις και οι Γερμανοί για κοινοτικά προγράμματα

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις και οι Γερμανοί για κοινοτικά προγράμματα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτήν την εποχή δύο προξενεία εμφανίζονται αναβαθμισμένα στη Θεσσαλονίκη: της Τουρκίας, το οποίο απέκτησε και εμπορικό ακόλουθο, και της Γερμανίας όπου θα φιλοξενείται συχνά πυκνά ο «υπουργός Ελλάδας» κ. Γιόαχιμ Φούχτελ, που όρισε η κ. Αγκελα Μέρκελ.

Η Αγκυρα ενίσχυσε τη διπλωματική της αποστολή μετά το τουριστικό άνοιγμα του δημάρχου κ. Γ. Μπουτάρη προς τους γείτονες, που αύξησε και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον Τούρκων επενδυτών.

Η κ. Μέρκελ τοποθέτησε τον υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησής της υπεύθυνο για τη γερμανική βοήθεια σε επίπεδο τεχνογνωσίας μέσω προγραμμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση με έδρα, όταν θα χρειαστεί να μας επισκέπτεται, το προξενείο της χώρας του στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι τώρα οι δραστηριότητες της γερμανικής διπλωματικής υπηρεσίας εξαντλούνταν στην εξυπηρέτηση συνταξιούχων Ελλήνων που εργάστηκαν ως μετανάστες στη Γερμανία και κάποιων γερμανικών ιδρυμάτων (Ινστιτούτο Γκαίτε, Γερμανικό Σχολείο κ. λπ.). Τώρα ο ρόλος του αναβαθμίζεται καθώς καλείται να συνδράμει την όλη διαδικασία της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Ο κ. Φούχτελ ταξίδεψε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη έχοντας στις αποσκευές του ένα δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι. «Το έφερα μαζί μου για να καταγράψω όλες τις καλές ιδέες που θα ακούσω αυτές τις μέρες», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο της 2ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που συνήλθε στην πόλη.

Δεν έγινε γνωστό πόσες και πόσο καλές ιδέες, για το πώς θα συμβάλει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στην οικονομική ανάπτυξη, συγκέντρωσε στο κασετοφωνάκι του ή δεν χρειάστηκε να το ανοίξει καθόλου. Το σίγουρο είναι ότι θα ξανάρθει καθώς, όπως δήλωσε, το ενδιαφέρον της Γερμανίας για συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο -και όχι μόνο- παραμένει υψηλό, γεγονός που είχε υπογραμμίσει και η ίδια η κ. Μέρκελ κατά τη συνάντησή της στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2010 με τον τότε πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Σε αυτό το πνεύμα ο κ. Φούχτελ θα πηγαινοέρχεται στη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί για την προώθηση των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς στη χώρα του.

Γερμανική τεχνογνωσία

Αν και ακόμη η όλη πρωτοβουλία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, στόχος της σε γενικές γραμμές είναι η κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων με γερμανική τεχνογνωσία, τα οποία θα πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο ΕΣΠΑ για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων – 16 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που ήδη λιμνάζουν με δική μας ευθύνη.

Βασικό εργαλείο σε όλο αυτό τον σχεδιασμό πρόκειται να αποτελέσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες και επ’ αυτού η γερμανική πλευρά δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει τα μέγιστα, δεδομένου ότι διαθέτει τεράστια εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία, μια και, ως γνωστόν, στη Γερμανία η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί αναπτυξιακή πολιτική.

Ελληνες και Γερμανοί δήμαρχοι και ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης μέσω του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που συναντήθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία δικτύου για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδέσμων φίλων ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία και γερμανικών ομάδων στην Ελλάδα, μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.ά.

Ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, η σύγχρονη διοίκηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση καταστροφών, ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός με προορισμό το μέλλον κ. ά. εκτιμήθηκε ότι μπορούν να αποτελέσουν πεδία συνεργασίας και επ’ αυτών η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι μόνο οφέλη θα αποκομίσει.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από την πλευρά της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, από την εγκατάσταση επιχειρήσεων μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, την υγεία και τον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Φούχτελ κατά τις συναντήσεις του με τον κ. Γιάννη Μπουτάρη αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Πρέπει να αλλάξουμε δρόμο, να αντιγράψουμε το γερμανικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεσμεύομαι ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε απτά αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας με τη γερμανική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας γύρω από την πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντιπροσωπείας της Υποεπιτροπής για Θέματα Πολιτισμού και Παιδείας της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή