Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στο νέο φορολογικό

Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στο νέο φορολογικό

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα τίθενται η φoρολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι συντελεστές ΦΠΑ, η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, η φορολόγηση αγροτεμαχίων και οικοπέδων, καθώς και η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζουν οι συζητήσεις στις οποίες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «έχουμε να απαντήσουμε σε 15-20 πολύ μεγάλα ερωτήματα, για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, τον ΦΠΑ, τον φόρο επί του κεφαλαίου και σε άλλα δέκα ερωτήματα για τη φορολογική διοίκηση».

Εκτός από τις ανωτέρω αλλαγές, οι συζητήσεις θα επεκταθούν στις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ θα επιχειρηθεί η δημιουργία πλαισίου το οποίο θα παρουσιασθεί στην τρόικα εν όψει του νέου δανειακού προγράμματος.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα στηριχθούν στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ που δούλεψαν η μία για τη φορολογική πολιτική και η άλλη για τη φορολογική διοίκηση. Ο επικεφαλής της ομάδας για τη φορολογική διοίκηση είναι Χιλιανός, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα του φορολογικού συστήματος της χώρας του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος και νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ, θέλει, εφ’ όσον αποφασισθεί η μείωσή τους, να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία. Ειδικότερα για:

1. ΦΠΑ. Θα εξετασθεί η δυνατότητα κατάργησης των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και η μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 23% στο 20% και του μεσαίου από το 13% στο 10%. Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19%, του μεσαίου στο 9% και του χαμηλού στο 5%.

2. Καταπατημένα. Το υπουργείο θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απόδοση 2 εκατ. καταπατημένων στρεμμάτων στους αυθαίρετα κατόχους, στοχεύοντας στην είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Ταυτόχρονα, εξετάζει τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων.

3. Ενιαίος φόρος ακινήτων. Θα εξεταστεί η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη και διατήρηση της αναστολής του «πόθεν έσχες» για οποιαδήποτε κατοικία.

4. Φορολογία επιχειρήσεων. Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που ανέρχεται στο 20%. Θα εξεταστεί η μείωση του στο 15%, αλλά θα πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από την ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων, καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

5. Φυσικά Πρόσωπα. Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να ανοίξει το θέμα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ωστόσο θα το πράξουν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. Θα ζητήσουν τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

6. Φοροαπαλλαγές. Στο θέμα των φοροαπαλλαγών τα δύο κόμματα εξουσίας φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις. Και από τις δύο πλευρές προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

7. Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής του από το τρέχον έτος. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι από τα εισοδήματα του 2012 να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Δεν θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα δηλώνουμε κάθε χρόνο στο έντυπο Ε1, αλλά καθολικά στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, η κατανάλωση, τα ακίνητα, οι μετοχές και οι καταθέσεις. Από το 2012 και εφ’ εξής οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ακόμα και των ΔΕΚΟ, του ενοικίου, της αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα αναφέρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εντός κι εκτός Ελλάδας.

8. Απόδοση έμμεσων φόρων. Η απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα γίνεται σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου. Και η Ν.Δ. προτείνει την επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο του.

9. Ηλεκτρονική σύνδεση ταμειακών μηχανών. Θα συνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με στόχο την περιστολή της έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων.

10. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή