Ο ρόλος των συμβούλων και τα ανοιχτά μέτωπα

Ο ρόλος των συμβούλων και τα ανοιχτά μέτωπα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχουν βεβαίως και αρκετές περιπτώσεις όπου τα σχέδια δεν προχωρούν εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται σε επίπεδο «τρίτων» και εν προκειμένω συμβούλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και των άλλων λιμένων (18 σε ολόκληρη την επικράτεια), όπου οι σύμβουλοι Morgan Stanley και Πειραιώς δεν έχουν ακόμα υποβάλει τις εισηγήσεις τους, με αποτέλεσμα να μην έχει αποφασισθεί εάν θα πουληθεί ένα ένα λιμάνι ή θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις των οποίων ποσοστά θα διατεθούν και ποια θα είναι η ρυθμιστική τους αρχή.

Εξαιτίας αυτής της εμπλοκής, όμως, δεν είναι δυνατόν, πέραν όλων των άλλων, να καρποφορήσουν πολλές από τις επαφές που γίνονται, όπως αυτές με την Cosco για τον Πειραιά. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, πάντως, αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οπότε εκτιμάται ότι αμέσως μετά, οι σχετικές διαδικασίες θα μπουν στην τελική τους ευθεία.

Σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις, που συζητήθηκαν ήδη με ενδιαφερόμενους επενδυτές, σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

α) Ο νέος αυτοκινητόδρομος Αττικής – που αφορά ουσιαστικά τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, συνολικής έκτασης 35 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού άνω του ενός δισ. ευρώ.

β) Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας – Θήβας, συνολικής έκτασης 50 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

γ) Οι οδικές συνδέσεις με υποβρύχιες σήραγγες, Σαλαμίνας και Λευκάδας, αξίας 300 και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

δ) Το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου αναζητείται στρατηγικός εταίρος που θα πάρει το 45%.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο νέος διαγωνισμός για το Ηράκλειο έχει ήδη προκηρυχθεί, ενώ οι προκηρύξεις για τα άλλα έργα υποδομών αναμένονται μέσα στο τρέχον εξάμηνο.

Παράλληλα, βέβαια, με όλα τα παραπάνω στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και οι νέες άδειες για τον στοιχηματισμό, αλλά και τα καζίνο, όπου έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον και από ευρωπαϊκούς και ασιατικούς ομίλους. Ομως, η πρόσφατη εξέλιξη με την απόφαση να διώκονται ποινικά όσα Μέσα Ενημέρωσης εμφανίζουν διαφημίσεις online εταιρειών στοιχημάτων που δεν έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο δημιουργεί αναταράξεις. Καμιά από τις ξένες επιχειρήσεις στοιχημάτων που δραστηριοποιούνται σταθερά στο ελληνικό Ιnternet δεν ενεγράφη στο μητρώο, καθώς προϋπόθεση ήταν η καταβολή του 60% του τζίρου τους την τελευταία διετία.

Σε κάθε περίπτωση, διάχυτη είναι η αίσθηση των συμμετεχόντων σε όλες τις παραπάνω επαφές πως η κατάληξη των εκκρεμοτήτων και των ανοιχτών μετώπων της χώρας σε ευρύτερο οικονομικό επίπεδο θα αποτελέσει τον καταλύτη για να καρποφορήσουν οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών της πολιτείας.

Παρά ταύτα, νέες καθυστερήσεις αναμένεται να δημιουργήσει σε εκείνο τα στάδιο το ζήτημα της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και των δικαιωμάτων που θα εκχωρηθούν στους επενδυτές. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο «κομμάτι» της όλης ιστορίας, που πολύ δύσκολα θα ξεπερασθεί με γρήγορες ταχύτητες. Ωστόσο, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι κι αυτό θα ξεπερασθεί κι έτσι τα σχέδια, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιγράφηκαν παραπάνω, αργά ή γρήγορα, θα μπουν στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους, που είναι και το ζητούμενο.

Εννοείται, τέλος, ότι ο βασικός καταλύτης θα είναι η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας για τη διάσωση της χώρας από την πτώχευση. Γιατί σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, όπως το σημερινό, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αν οι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς. Κι αυτό το στοίχημα θα πρέπει να κερδίσει σε πρώτη φάση η ελληνική πολιτεία.