Προωθείται πάγωμα μισθών για την περίοδο 2013-2014

Προωθείται πάγωμα μισθών για την περίοδο 2013-2014

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά τα πρότυπα του 1985, για πάγωμα μισθών και παραμερισμό των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με την ελπίδα να γίνει δεκτή από την τρόικα και να ανακουφίσει τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και θεωρούν ότι αν υποχρεωθούν να συμφωνήσουν σε μια Πράξη, θα δώσουν τη χαριστική βολή στις εξαιρετικά διαταραγμένες σχέσεις με τους ψηφοφόρους τους. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη, σε συνάντηση που θα γίνει χωρίς να δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων ο χρόνος και ο χώρος, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ, το οποίο διέλυσε τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης.

Τα σημεία «κλειδιά»

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία: α) Αποδοχή και από τις τέσσερις οργανώσεις της καθήλωσης μισθών και κατώτατων ημερομισθίων την περίοδο 2013 – 2014, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μηδενικές αυξήσεις να αφορούν και στο 2015. β) Διατύπωση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις υπέρ Εργατικής Κατοικίας και Εστίας) σε ποσοστό άνω του 2,5% τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. γ) Σιωπηρή ανοχή της ΓΣΕΕ για τη μη καταβολή των αυξήσεων σε ποσοστό 2,6% που προβλέπει η τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (2010 – 2012) Εργασίας για τον Ιούλιο.

Αμοιβαία οφέλη

Με αυτή τη συμφωνία οι εργοδότες αποκομίζουν πάγωμα (τριετές έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ) των μισθών και των εισφορών και οι εργαζόμενοι ισοσταθμίζουν με το «ισοδύναμο» της μείωσης των εισφορών που καταβάλλουν την απώλεια της μη καταβολής του 2,6% το 2012, καθώς και του παγώματος που θα ακολουθήσει στους μισθούς, με το «ισοδύναμο» της μείωσης των εισφορών που καταβάλλουν.

Με αυτόν τον τρόπο η μεν ΓΣΕΕ διευκολύνει και διευκολύνεται ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα διαλόγου το οποίο μπορεί να κάνει δεκτό η τρόικα, οι δε εργοδότες εξασφαλίζουν όφελος και από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, χωρίς να διακινδυνεύσουν τυπικά την απώλεια της δυνατότητας να υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αλλωστε, ακόμη κι αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δύσκολα θα μπορούσε να παρακάμψει την υφιστάμενη ΕΓΣΣΕ όταν ακόμη κι αυτή η Πράξη του 85-87 δεν παρενέβη στα ήδη συμφωνηθέντα, είτε αυτά αφορούσαν την ΕΓΣΣΕ είτε τις κλαδικές ή τις διαιτητικές αποφάσεις.

Η στάση της τρόικας

Το ερώτημα είναι εάν μια ανάλογη συμφωνία θα θεωρηθεί επαρκής από την τρόικα, η οποία έχει καταγράψει τις ενστάσεις της και για τον 13ο και 14ο μισθό και για τις ωριμάνσεις (με αναφορά σε αυξήσεις βάσει αρχαιότητος στη δουλειά και όχι βάσει απόδοσης) και για τα κατώτατα όρια. Μάλιστα, τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για αλλαγή των Κανονισμών στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, φέρεται να έχουν επισημανθεί με διαφορετικές διατυπώσεις σε τρεις επιστολές προς ισάριθμούς αποδέκτες, προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Ουδείς εκ των τριών έχει δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές αυτές και ούτε προτίθεται να το πράξει λόγω των αμοιβαίων δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Πτυχές όμως αυτών των θεμάτων και ειδικότερα των κατώτατων ορίων, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, έχουν τεθεί στις συναντήσεις της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, για όσο καιρό διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό η αλληλογραφία με την τρόικα, θα δεσπόζει η αίσθηση πώς είτε η κυβέρνηση είτε οι εκπρόσωποι των τραπεζών με τους οποίους συνομιλεί η τρόικα, καθώς και άλλοι σύμβουλοι, εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως σε αυτήν τη διελκυστίνδα με τα κατώτατα όρια και μάλιστα την ίδια περίοδο που οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών κυμαίνονται από 10% έως 42%.

Νέες μειώσεις

Οι μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών καλύπτουν ήδη 17.500 εργαζομένους, ενώ στα Πρωτοδικεία της χώρας αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις για τη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων. Γεγονός το οποίο προδιαγράφει ότι η περαιτέρω μείωση των αποδοχών και κατ’ επέκτασιν των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας θα παραμείνει αντικείμενο εσωτερικής υπόθεσης των επιχειρήσεων.

Πρόταση του ΣΕΤΕ η βάση του διαλόγου

Στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποδίδεται το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για πάγωμα μισθών που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ), ανταπαντώντας στην έντονη κριτική που του ασκήθηκε από τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) και τους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων για την εισβολή στην αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί η συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου για τους μισθούς και τη ματαίωση της συνάντησης. Το κείμενο προέβλεπε όχι μόνο πάγωμα μισθών, αλλά και αναστολή ισχύος της σύμβασης στους έξι μήνες που ακολουθούν μετά τη λήξη της ατομικής σύμβασης, δηλαδή κατάργηση της αποκαλούμενης μετενέργειας. Την πρόταση αυτού του σχεδίου φέρεται ότι υπέβαλε ο ΣΕΤΕ στον πρωθυπουργό και ακολούθως κοινοποίησε στον ΣΕΒ χωρίς, ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί η θέση όλων των εργοδοτών.

Πάντως το θέμα κατάργησης της μετενέργειας φαίνεται ότι ετέθη και κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την περασμένη εβδομάδα. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι οι τεκτονικές δονήσεις στο εργατικό δίκαιο δεν έχουν τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή