Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων σχετικά με το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι με τις αρχικές τους καταγγελίες περί παρεμβάσεων προκάλεσαν πολυήμερες έρευνες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, μετά την αρχειοθέτηση, για δεύτερη φορά, της υπόθεσης με τις καταγγελίες των κ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, να υποβάλει, όπως έχει δικαίωμα από τον νόμο, αίτημα – ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Δικαιοσύνης για την παραμονή ή μη των δύο οικονομικών εισαγγελέων στις θέσεις τους.

Πρόγευση των προθέσεων του υπουργού δόθηκε αμέσως μετά τη διαβίβαση του φακέλου στο υπουργείο και την αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρή, ο οποίος, μετά από έρευνα πολλών ημερών, κατέληξε -για δεύτερη φορά- στο συμπέρασμα ότι «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμη σε αυτούς παρέμβαση στο έργο τους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του ευθέως απέδωσε στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς τη βαρύτατη μομφή πως «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες αρχικές τους καταγγελίες», προαναγγέλλοντας την επόμενη μέρα των ενεργειών του. Αλλωστε, μετά το τέλος και της δεύτερης έρευνας, που δεν κατέληξε σε επιβεβαίωση των αρχικών τους καταγγελιών, όπου είχαν κάνει λόγο για «πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους…», το κλίμα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πολλοί ανώτατοι δικαστές, σημείωναν με έμφαση, ότι εκθέτει τους οικονομικούς εισαγγελείς το γεγονός ότι όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες τους, αλλά ούτε και οι ίδιοι προσπάθησαν να τις τεκμηριώσουν, μιλώντας γενικά και αόριστα στη λογική, όπως έλεγε ανώτατος δικαστικός, τού «σου είπα, μου είπες…».

Με το δεδομένο ότι, ως έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, καλύτερα παντός άλλου γνωρίζουν την αξία των αποδείξεων και τη σημασία της επιβεβαίωσης των καταγγελλομένων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους αποδίδουν τελικά αντιδράσεις εν θερμώ, με αφορμή την τροπολογία που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών για αντικατάστασή τους με ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, που ουσιαστικά τους καταργούσε. Ετσι, άλλωστε αιτιολογεί και τις καταγγελίες τους στην αναφορά του και ο κ. Φ. Μακρής, ο οποίος αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η επίμαχη τροπολογία τούς οδήγησε στα αρχικώς καταγγελλόμενα, τα οποία στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν, αφήνοντας έκθετες όχι μόνο τις καταγγελίες τους αλλά και τους ίδιους. Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες κινήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, που θα δρομολογηθούν τις ερχόμενες ημέρες, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων είναι νευραλγικές και οι έρευνες που ήδη τρέχουν σημαντικές και χρήζουν άμεσης εκκαθάρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή