Μεγάλα ονόματα για το Ελληνικό

Μεγάλα ονόματα για το Ελληνικό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυροί όμιλοι συμμετέχουν στην αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, ικανοποιώντας τόσο την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται ο όμιλος του Αμερικανού επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, η Qatar Investment Authority (QIA), οι ισραηλινές Gazit-Globe και Elbit και η βρετανική London Regional Properties. Και οι πέντε αυτές συμμετοχές είναι ικανοποιητικές, εφόσον το αρχικό ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση του Ελληνικού μετουσιωθεί σε δεσμευτικό κατά τη β΄ φάση του διαγωνισμού, που αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά τις εκλογές του Μαΐου. Τους ενδιαφερομένους συμπληρώνουν η γαλλική SCC, η ελληνική Lamda Development και η κυπριακή Cybarco. Τέλος, υπάρχει και μια συμμετοχή ελληνοκαταρινής προέλευσης μέσω της κοινοπραξίας Varangisqatar και της Qatar Aviation Services.

Αναλυτικά, οι συμμετοχές έχουν ως εξής:

– Trump International (ΗΠΑ): Πρόκειται για την εταιρεία του ομίλου Τραμπ που επενδύει εκτός ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα εκτός ΗΠΑ σε Παναμά, Τουρκία, Κόστα Ρίκα, Κορέα, Βρετανία κ.ά., με τη δημιουργία μεγάλων και πολυτελών κατασκευών αναψυχής (ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ κ.λπ.) όπως επίσης και σε κτιριακά συγκροτήματα. Πάντως ο βασικό όγκος επενδύσεων του ομίλου Τραμπ εστιάζεται στις ΗΠΑ, όπου και θεωρείται ο βασιλιάς του real estate. Για το ταμείο η συμμετοχή της Trump International στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν τίτλος τιμής και επεδίωξε τη συμμετοχή της με κάθε μέσο.

– Qatari Diar (Κατάρ): Θυγατρική εταιρεία του γνωστού κρατικού επενδυτικού οργανισμού του Κατάρ, Qatar Investment Authority (QIA). Η Qatari Diar εξειδικεύεται σε επενδύσεις ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, διαθέτει ίδια κεφάλαια 4 δισ. δολ. με τα οποία αυτή τη στιγμή «κινητοποιεί» 49 μεγάλα έργα ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας σε 29 χώρες του κόσμου.

– Elbit Group (Ισραήλ): Πρόκειται για έναν ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο στον τομέα της ακίνητης περιουσίας από το Ισραήλ. Εχει δραστηριότητες σε ΗΠΑ, Ινδία, Πολωνία, Βέλγιο, Ρουμανία κ.ά., ενώ οι μετοχές του είναι προϊόν διαπραγμάτευσης στον Nasdaq και στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Ο όμιλος συμμετέχει στον διαγωνισμό του Ελληνικού μέσω της βελγικής θυγατρικής του, Plaza Centers NV. H τελευταία έχει ήδη δραστηριότητες στη χώρα μας, σκοπεύοντας στη δημιουργία και του Piraeus Plaza στον Πειραιά.

– Gazit-Globe (Ισραήλ): Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στο Ισραήλ, ο οποίος διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 15 δισ. δολ. Τα ίδια κεφάλαια πλησιάζουν τα δύο δισ. δολάρια, ενώ οι μετοχές του είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE). O όμιλος έχει δραστηριότητες σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Καναδά, Ισραήλ κ.ά.

– London Regional Properties (Βρετανία): Είναι μια από τις σημαντικότερες επενδυτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας με δραστηριότητες σε Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Παναμά, Ρωσία κ.ά. Είναι μη εισηγμένη εταιρεία και η ίδια αναφέρει ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% βρίσκεται στη Βρετανία.

– SCC, La Socit des Centres Commerciaux (Γαλλία): Είναι μη εισηγμένη εταιρεία με κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα την αξιοποίηση εμπορικών κέντρων. ΟΙ δραστηριότητές της εστιάζονται κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία, εκτός από τη Γαλλία, και στην Ισπανία.

– Lamda Development: Θυγατρική εταιρεία του ομίλου Eurobank, με δραστηριότητες ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

– Varangisqatar-AirServices International Qatar (Κατάρ): Πρόκειται για κοινοπραξία μεταξύ του ελληνικού ομίλου Βαράγκης και Ελληνα ομογενούς. Η Varangisqatar είναι θυγατρική του ομίλου Κατάρ, ενώ η AirServices International είναι εταιρεία Ελληνα επιχειρηματία.

– Calgo (Κύπρος): Πρόκειται για εταιρεία ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε στην Κύπρο με στόχο τη διεκδίκηση του έργου της αξιοποίησης του Ελληνικού. Αγνωστο είναι ακόμη ποιοι βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Είναι άγνωστο ακόμη ποιες από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις θα εξουσιοδοτηθούν για να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Οι βασικές προϋποθέσεις που τίθενται είναι τα ίδια κεφάλαια κάθε ενδιαφερομένου να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Επίσης ως βασική προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή κάποια συνδεδεμένη εταιρεία (μητρική/θυγατρική κ.λπ.) να έχει εμπλακεί σε έργο αστικής ανάπτυξης ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι που θα περάσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει και την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή