Οι πέντε προτεραιότητες στην ατζέντα του Γ. Στουρνάρα

Οι πέντε προτεραιότητες στην ατζέντα του Γ. Στουρνάρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες άτυπες επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Εν αναμονή της ορκωμοσίας του (την ερχόμενη Δευτέρα), ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε να ενημερώνεται για το πού βρίσκεται η εφαρμογή του Μνημονίου, τι κενά υπάρχουν και ποιο είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της τρόικας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, για όλα αυτά είχε χθες εκτενή συζήτηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλο. Ο κ. Στουρνάρας προετοιμάζεται για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, καθώς τα μηνύματα που έχουν έρθει από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι δεν υπάρχει καθόλου καλό κλίμα σχετικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Μνημόνιο.

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών είναι πέντε:

1. Η Ελλάδα να φύγει από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και να παραμείνει στο ευρώ.

2. Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική.

3. Να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τρίτους, που ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

4. Να επιτευχθεί η ανάκαμψη και αμέσως μετά να έρθει και η ανάπτυξη.

5. Να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή ταυτόχρονα με τις δράσεις για την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Κάτι που απαιτεί καλό συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών και Ανάπτυξης).

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμα στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί για κάτι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αυτό που φαίνεται πως η τρόικα είναι διατεθειμένη να συζητήσει είναι η παροχή παράτασης στον χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε χθες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτη (από τον οποίο ζήτησε και να παραμείνει στη θέση του) για τις επαφές που υπάρχουν με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η αλλαγή των ήδη ψηφισμένων μέτρων δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί πως όσα περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι μη ρεαλιστικά. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να επικοινωνήσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κόσμο την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων (δημοσιονομικά και διαρθρωτικά) που έχουν συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βολιδοσκοπήσει και πρόσωπα για τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή