Μετά το 2016 θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων

Μετά το 2016 θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει τους τόνους η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και παραδέχεται τώρα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διόρθωση των μισθολογικών περικοπών στον ιδιωτικο τομέα και των συντάξεων πριν από το 2016, στην καλύτερη περίπτωση. «Μετά την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του Μεσοπροθέσμου, εμείς θα προχωρήσουμε στη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων», δήλωσε, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Νικολόπουλος.

«Αλλά και αυτό δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε ο υφυπουργός. «Θα έλεγα το αντίθετο, είναι αρκετά δύσκολο. Γιατί θέλει την τεκμηρίωσή του. Οι δικές μας ανταπαντήσεις αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνο το πολιτικό πλαίσιο και δεν θα είναι μόνο εκείνες οι ρητορικές “κόκκινες γραμμές” που κάποιες φορές, όπως έλεγε και ο Κορκίδης, γίνονταν “κόκκινες κορδέλες”, αλλά θα είναι επιχειρήματα που θα εδράζονται σε στοιχεία τα οποία δύσκολα κάποιος θα τα αμφισβητήσει», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Οι δηλώσεις Νικολόπουλου διατυπώνονται ενόψει της έλευσης της τρόικας και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Δεδομένης δε της σταθερής γραμμής που τηρεί η τρόικα στα εργασιακά, επιβεβαιώνουν την οπισθοχώρηση της κυβερνητικής συμμαχίας από τις προεκλογικές διακηρύξεις και την απότομη προσγείωσή της στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε είχε αποτυπωθεί και στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο κείμενο αποτυπώνεται η πρόθεση άρσης των διοικητικών παρεμβάσεων στο επίπεδο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιστραφεί στους κοινωνικούς εταίρους η αρμοδιότητα καθορισμού των αυξήσεων και των κατώτατων ορίων σε μισθούς και ημερομίσθια και άρα η δυνατότητα κατάργησης των μειώσεων 22% στους κατώτατους μισθούς.

Είναι προφανές πως το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα εστιάσει την προσπάθειά του στην αποφυγή περαιτέρω μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς, αν και τίποτε δεν μπορεί ακόμη να προδικαστεί ούτε καν γι’ αυτήν τη γραμμή αποφυγής των χειρότερων, δεδομένης της μεγάλης δυσκολίας να καλυφθούν τα ελλείμματα στις συντάξεις.

«Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας και αυτόν το μήνα θα στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως στις 27 Ιουνίου το ΙΚΑ θα δανειστεί εκ νέου 40 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΜ, ενώ αναμένεται και δεύτερο εσωτερικό δάνειο από τον φορέα ασφάλισης της ΔΕΗ, προκειμένου να καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου οι συντάξεις του Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή