Αντίθετος ο ΣΕΒ σε αύξηση κατώτατου μισθού

Αντίθετος ο ΣΕΒ σε αύξηση κατώτατου μισθού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΓΣΕΕ επιμένει στην κατάργηση των μειώσεων 22% στον κατώτατο μισθό (και της περικοπής του 32% στους μισθούς εισόδου των νέων έως 25 ετών) και προτρέπει τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν εθνική σύμβαση, επαναφέροντας για τους 112.000 εργαζομένους των κατώτατων ορίων τον μισθό εισόδου στα 751 ευρώ ακαθάριστα. Ζητεί επανεξέταση του περιεχομένου της «μετενέργειας» των συμβάσεων, επέκταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους (κι όχι μόνο σε όλους όσοι εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση), αναβίωση του ΟΜΕΔ και τοποθέτηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στον ρόλο του διαιτητή για τη συνυπογραφή της νέας συμφωνίας. Η ΕΣΕΕ (διά του προέδρου της κ. Β. Κορκίδη) η οποία είναι βήμα πριν από την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο με μειώσεις έως και 9%, προτείνει την επαναφορά της εθνικής γενικής σύμβασης στα προ κρίσης επίπεδα των 701 ευρώ με τριετές πάγωμα. Η ΓΣΕΒΕΕ (διά του προέδρου της κ. Δημ. Ασημακόπουλου) αντιτάσσει ως καλή βάση για να ξεκινήσει ο διάλογος την επιστροφή στα προ μνημονιακών παρεμβάσεων επίπεδα των 751 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος, αντιπαρέρχεται τα περί επιστροφής στα μισθολογικά δεδομένα του πρόσφατου παρελθόντος, αντιπαραβάλλοντας τη ανάγκη να στραφεί η προσοχή στα προβλήματα της ανεργίας, προτείνοντας μάλιστα να συναντηθούν εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ στα γραφεία του την προσεχή Τρίτη, διευρύνοντας την εργοδοτική εκπροσώπηση, με το ΣΕΤΕ και το ΣΕΛΠΕ.

Με αυτές τις διαφορετικές θέσεις, οι εργοδοτικές οργανώσεις που συναντήθηκαν χθες με τον υπυργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, αλλά και η ΓΣΕΕ που θα προσέλθει σήμερα σε ανάλογη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, απλώς επιβεβαιώνοουν ότι ό δρόμος προς την κατάληξη μιας κοινά συμφωνημένης θέσης απέναντι σε αυτό που έχει ζητήσει η τρόικα, σε ό,τι έχει νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ενδεχομένως σε αυτό που θα θέσει -αν τεθεί τελικώς- υπό επαναδιαπργμάτευση η νέα ηγεσία του υπουργείου, θα είναι αρκετά μακρύς. Διότι τόσο οι προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση Βρούτση – εργοδοτών, αλλά και η χθεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ (η οποία εξήγγειλε και απεργίες για τις αποκρατικοποιήσεις) κατέδειξαν ότι ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έχει και μια διαφορετική ατζέντα και πρόταση για το περιεχόμενο του διαλόγου που τύποις ξεκίνησε χθες.

Ομως το θέμα είναι ότι η τρόικα έχει προσδιορίσει με σαφήνεια και μονοθεματικά το αντικείμενο του διαλόγου το οποίο συνδέεται με τον επανακαθορισμό του τρόπου κύρωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο συγκερασμός όλων αυτών των παραμέτρων αναδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος για τη νέα ηγεσία του Εργασίας που έχει ήδη υποστεί τον πρώτο τραυματισμό με τις αναφορές του παραιτηθέντος υφυπουργού κ. Ν. Νικολόπουλου περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων για τα εργασιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή