Απάτη 3 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ από κύκλωμα στο Χαλάνδρι

Απάτη 3 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ από κύκλωμα στο Χαλάνδρι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υπόθεση απάτης ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ έφερε στο φως έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Εγκέφαλος» φέρεται ο 61χρονος Α.Μ. που διατηρεί λογιστικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Εχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απάτη εις βάρος του ΙΚΑ, ωστόσο, η υπόθεση συνεχίζει να εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση. Ως συνεργοί του κατηγορούνται ένας 56χρονος ιδιοκτήτης εισαγωγικής εταιρείας με έδρα το Χαλάνδρι, αλλά και ένας 41χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές που διατηρεί internet cafe σε απόσταση μερικών μέτρων από το γραφείο του λογιστή. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

Αφορμή για την αστυνομική έρευνα ήταν καταγγελία της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία άγνωστα άτομα είχαν υποβάλει μέσω Διαδικτύου ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις «αφήνοντας» συνολικά 47 ηλεκτρονικά ίχνη. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου και εντόπισε τα ακριβή σημεία από τα οποία είχε γίνει η υποβολή των πλαστών δηλώσεων. Επρόκειτο για το λογιστικό γραφείο του Α.Μ. στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο ίδιος, προκειμένου να κρύψει τα ηλεκτρονικά του ίχνη, φέρεται να χρησιμοποιούσε και το γειτονικό internet cafe του 41χρονου αλλοδαπού. Οι κατηγορούμενοι, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία, ασφάλιζαν εργαζομένους στο ΙΚΑ εξασφαλίζοντας ένσημα αλλά και παροχές όπως δώρα, επιδόματα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κοκ. Από καθένα ασφαλισμένο, το κύκλωμα εισέπραττε ποσό από 150 έως 200 ευρώ και φυσικά ουδέποτε τα μέλη του κατέβαλλαν εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα. Εκτιμάται ότι τα ταμεία του οργανισμού υπέστησαν ζημιά που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι ο τρίτος από τους κατηγορούμενους, ιδιοκτήτης εισαγωγικής εταιρείας με έδρα το Χαλάνδρι, φέρεται να έκανε χρήση των υπηρεσιών του κυκλώματος προκειμένου να «ασφαλίσει» τους υπαλλήλους του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στο λογιστικό γραφείο του 61χρονου βρέθηκαν λίστες με δεκάδες ονόματα πελατών και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα υποβολής δηλώσεων του ΙΚΑ, ενώ παρόμοια ευρήματα εντοπίστηκαν και στο σπίτι του 56χρονου επιχειρηματία στο Χαλάνδρι. Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή