Νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε εννέα δόσεις

Νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε εννέα δόσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση για την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών η οποία θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στη ρύθμιση των δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει τους φορολογουμένους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 16 Ιουλίου και να αποφύγει την παράταση της προθεσμίας προκειμένου:

– Να εισπραχθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι φόροι και να στηριχθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Ουσιαστικά το κράτος, με δεδομένο ότι είναι στον αέρα η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η αποπληρωμή του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ, επιθυμεί να έχει την αναγκαία ρευστότητα για την εξυπηρέτηση τουλάχιστον των βασικών εσωτερικών υποχρεώσεων (πληρωμή μισθών και συντάξεων).

– Να μην καταρρεύσει το σύστημα taxis από τη μαζική υποβολή δηλώσεων.

– Να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν η τρόικα έχει συναινέσει ως προς την επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθέν για το αν έχουν καταλήξει σε κάποιο σενάριο για τις δόσεις, απάντησε ότι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε εννέα δόσεις. Οι τρεις πρώτες θα είναι διμηνιαίες, όπως ισχύει σήμερα και οι υπόλοιπες μηνιαίες, φτάνοντας έως τον Ιούνιο του 2013. Πάντως, υπογραμμίζει ότι το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να έχει το υπουργείο την εικόνα όλων των δηλώσεων μετά την εκκαθάρισή τους. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων έτσι ώστε να δούμε τι ποσό πρέπει να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους και τι θα μεταφερθεί στο 2013», ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να δώσει παράταση στις ηλεκτρονικές δηλώσεις μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας και αυτό διότι ακολουθεί η υποβολή και η πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, έσοδα που «χρειάζεται» επειγόντως ο προϋπολογισμός.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εντός των επομένων πέντε ημερών θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά 1,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα) περίπου 3 εκατ. δηλώσεις, ενώ ακόμα εκκρεμεί η αποστολή περίπου 800.000 δηλώσεων από τις εφορίες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να εκκαθαρισθούν. Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εκκαθαρίσει 1,9 εκατ. δηλώσεις. Χθες μάλιστα απεστάλη και η τέταρτη παρτίδα 533.897 εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την οποία προκύπτουν τα εξής:

α) Το 70% (371.224) των φορολογουμένων θα λάβει χρεωστικό σημείωμα με τον μέσο φόρο να εκτοξεύεται στα 1.667 ευρώ.

β) 44.931 θα λάβουν επιστροφή φόρου.

γ) 117.742 φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν επιπλέον φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή