ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη η συναίνεση στον διάλογο για τα εργασιακά

Την επιστροφή στα προ Μνημονίου επίπεδα του κατώτατου μισθού ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αντιπαρέρχεται τα περί επιστροφής στα μισθολογικά δεδομένα του πρόσφατου παρελθόντος, αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη να στραφεί η προσοχή στα προβλήματα της ανεργίας.

Με αυτές τις διαφορετικές θέσεις ξεκίνησε χθες ο διάλογος για τα εργασιακά. Η ΓΣΕΕ επιμένει στην κατάργηση των μειώσεων 22% στον κατώτατο μισθό (και της περικοπής του 32% στους μισθούς εισόδου των νέων έως 25 ετών) και προτρέπει τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν εθνική σύμβαση, επαναφέροντας για τους 112.000 εργαζομένους των κατώτατων ορίων τον μισθό εισόδου στα 751 ευρώ ακαθάριστα. Η ΕΣΕΕ (διά του προέδρου της κ. Β. Κορκίδη) η οποία είναι ένα βήμα πριν από την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο με μειώσεις έως και 9%, προτείνει την επαναφορά της εθνικής γενικής σύμβασης στα προ κρίσης επίπεδα των 701 ευρώ με τριετές πάγωμα.

Πρόταση

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε να συναντηθούν εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ στα γραφεία του την προσεχή Τρίτη, διευρύνοντας την εργοδοτική εκπροσώπηση, με τον ΣΕΤΕ και τον ΣΕΛΠΕ. Τόσο οι προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση Βρούτση – εργοδοτών, αλλά και η χθεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ κατέδειξαν ότι ο καθένας από τους εμπλεκομένους έχει και μια διαφορετική ατζέντα.