Ξεκινά η αποστολή των σημειωμάτων για το τέλος ακινήτων

Ξεκινά η αποστολή των σημειωμάτων για το τέλος ακινήτων

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη τις επόμενες μέρες ξεκινούν συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφασισθεί ο ρόλος της ΔΕΗ στην αποστολή του ειδοποιητηρίου. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες το νέο ειδοποιητήριο που θα αποσταλεί από τη ΔΕΗ δεν θα συνδέεται με το ηλεκτρικό ρεύμα. Απλά η ΔΕΗ θα εκτυπώσει και θα αποστείλει σε διαφορετικό έντυπο το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σε πέντε δόσεις

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι το τέλος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιες δόσεις θα καταβληθούν το 2013. Από το ειδικό τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ. καθώς και συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. στην περιοχή της Ηλιούπολης όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ θα πληρώσει 600 ευρώ στην εφορία (80 τ.μ.  x 6 ευρώ x 1,25= 600 ευρώ). Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή