Μείωση φόρων, εξαίρεση από τεκμήρια ζητούν οι μεσίτες

Μείωση φόρων, εξαίρεση από τεκμήρια ζητούν οι μεσίτες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, της οποίας ένα σημαντικό μέρος θα αφορά και την αλλαγή της φορολογίας ακινήτων. Σύμφωνα με την ΟΜΑΣΕ, το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο δυσχεραίνει τις αγοραπωλησίες κι έχει «παγώσει» την αγορά, καθώς οι πιθανοί αγοραστές/επενδυτές ακινήτων χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «είναι άδικο και παρανοϊκό να πληρώνουν πολλοί ιδιοκτήτες μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων, επειδή δυστυχώς ήταν άτυχοι που δεν έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό ή είναι κατατεθειμένα σε κάποια ελληνική τράπεζα».

Σύμφωνα με την ΟΜΑΣΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογεί τα ακίνητα με βάση τα έσοδα που αποφέρουν και όχι απλά επειδή κάποιος τα κατέχει και τα ιδιοχρησιμοποιεί ως κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Ετσι, οι φόροι ακινήτων θα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση το εισόδημα του καθενός, τα δάνειά του και τι είδους ακίνητο διαθέτει (π.χ. διατηρητέο, προς απαλλοτρίωση, δεσμευμένο από τον Δήμο κ.τ.λ.), σε ποια περιοχή βρίσκεται και ποια η χρήση του. Αλλωστε, διαπιστώνεται ήδη αδυναμία σε πολλούς ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα να ανταποκριθούν στην πληρωμή των φόρων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ΟΜΑΣΕ περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5% από 8% – 10% που είναι σήμερα, αλλά και να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη της αξίας του ακινήτου. Παράλληλα, ο φόρος υπεραξίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε περιπτώσεις αγοράς διατηρητέων ακινήτων, ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, αγροτικής γης, εκτάσεων όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείων και ακινήτων που αποδεδειγμένα έχουν χρηματοδοτηθεί από αμέσως προηγηθείσα πώληση άλλου ακινήτου, δηλαδή όταν ο υποψήφιος αγοραστής έχει προηγουμένως μεταβιβάσει άλλο ακίνητό του για την άντληση ρευστότητας.

Ταυτόχρονα, η ΟΜΑΣΕ ζητεί να μην πλειστηριάζονται ακίνητα που συνδέονται με χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, είτε για τους ιδιοκτήτες είτε για τους εγγυητές. Επίσης, ζητεί τη μείωση των τελών μεταγραφής, προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία. Οσον αφορά τον ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), αυτός θεωρείται από τους μεσίτες σημαντικό πλήγμα για την κτηματαγορά, την οικοδομή και την οικονομία γενικότερα. «Θα πρέπει να αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια και να αλλάξουν οι κλίμακες ώστε να αφορά μόνον την πραγματικά μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία και όχι τη μεσαία ή τη μικρή, διαφορετικά το ακίνητο θα καταστεί ανεπιθύμητο αγαθό, που ουδείς θα θέλει να έχει στην κατοχή του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απαλλαγούν τα διατηρητέα ακίνητα που δεν έχουν επισκευαστεί, τα υπό απαλλοτρίωση και γενικότερα όσα δεν αποδίδουν εισόδημα, όπως γίνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΟΜΑΣΕ ζητεί, τέλος, να διατηρηθεί η απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας και να υπάρξει απαλλαγή και για την αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης, ενώ θέτει ζήτημα άμεσης χορήγησης άδειας παραμονής (βίζα) πενταετούς διάρκειας σε κατοίκους εκτός της Ε.Ε., εφόσον επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα, κατά το παράδειγμα της Μεγ. Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή