«Γόρδιος δεσμός» η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων

«Γόρδιος δεσμός» η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα της είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία δεν κλήθηκε εκπρόσωπος της ΔΕΗ, εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την είσπραξη του τέλους ακινήτων, καθώς είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ θέλει να αποτινάξει από πάνω της το «χαράτσι» που έχει εκτοξεύσει τις ανεξόφλητες οφειλές στο 1,1 δισ. ευρώ, στερώντας της πολύτιμη ρευστότητα.

Αν και οι δύο συναρμόδιοι υφυπουργοί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα για την επιχείρηση, φαίνεται ότι ο μοναδικός τρόπος είσπραξης του ειδικού τέλους είναι ο μηχανισμός της ΔΕΗ που μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη του στόχου.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό ανησυχεί τη ΔΕΗ, η οποία φοβάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, δεδομένου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η λύση που πρότεινε η ΔΕΗ για αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από την πληρωμή του ΕΤΗΔΕ φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό, διότι εφόσον αποσταλεί το ειδικό τέλος σε διαφορετικό έντυπο, οι φορολογούμενοι πιθανόν να το αγνοήσουν, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει έσοδα άνω των 2,2 δισ. ευρώ από το τέλος ακινήτων.

Αντίστοιχη είναι η ανησυχία της ΔΕΗ για διεύρυνση της μαύρης τρύπας των εσόδων της στην περίπτωση που το «χαράτσι» συνεχίσει να εκδίδεται στο ίδιο έντυπο με τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχίες ότι εφόσον αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ενδέχεται η τρόικα να ζητήσει επιπλέον μέτρα, θεωρώντας επισφαλή την είσπραξή του με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και δη μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση και να σταλεί το ειδικό τέλος ακινήτων στους υπόχρεους.

Οπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, το ειδικό τέλος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία.

Για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ. καθώς και συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. σε περιοχή όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ θα πληρώσει 600 ευρώ στην εφορία (80 τ.μ. x 6 ευρώ x 1,25= 600 ευρώ). Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή