Χωρίς σύνταξη όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν απεγράφησαν

Χωρίς σύνταξη όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν απεγράφησαν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν απεγράφησαν. Στις 15 Ιουνίου έληξε η σχετική διαδικασία απογραφής και 15.781 συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, όσοι δεν θα έχουν απογραφεί μέχρι τις 13 Ιουλίου στις τράπεζες και μέχρι τις 17 Ιουλίου 2012 στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και στην Υπηρεσία Συντάξεων δεν θα βρουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 (πληρωτέες στις 24 Ιουλίου 2012 και στις 24 Αυγούστου 2012 αντίστοιχα). Αντί γι’ αυτό και μόνο για τους δύο αυτούς μήνες θα τους αποσταλεί με το ταχυδρομείο, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην Υπηρεσία Συντάξεων, ειδική εντολή πληρωμής που εξοφλείται στην τράπεζά τους, σε οποιοδήποτε υποκατάστημα, αφού προηγουμένως απογραφούν.

Σε όσους δεν απογραφούν και με αυτή τη συμπληρωματική διαδικασία μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία θα αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων με επιβολή των προβλεπομένων προστίμων και θα κινηθεί η ποινική διαδικασία για όσους τις εισέπραξαν. Από το 2013 θα γίνονται τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ από το 2015 θα πραγματοποιείται τακτική απογραφή ανά πενταετία.

Νέα απογραφή των συνταξιούχων του κάνει αυτή την περίοδο και το ΙΚΑ, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη συνταξιούχοι «μαϊμούδες». Οπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διοικητής του Ιδρύματος κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αυτή τη φορά οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίζουν και δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι αρμόδιο κλιμάκιο του ΙΚΑ μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Χίο για να εξετάσει τους πρώτους 100 δικαιούχους επιδομάτων τυφλότητας. «Τριακόσια εξήντα τέσσερα επιδόματα τυφλότητας εξετάζονται στη Χίο, υπήρχαν καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες. Το ποσοστό ήταν πάνω από τον μέσο όρο και υποχρεωθήκαμε να επανεξετάσουμε τα επιδόματα», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος. «Δεν ξέρουμε την έκταση του φαινομένου, βλέπουμε ανά γεωγραφική περιοχή. Κάθε περιοχή που υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο θα εξετάζεται», τόνισε. Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν εθελοντικά χρήματα από επιδόματα «μαϊμούδες», ενώ αναγνώρισε ότι τα όποια κυκλώματα αξιοποιούσαν αδυναμίες του Ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή