Οι ξένοι tour operators προτείνουν Ελλάδα

Οι ξένοι tour operators προτείνουν Ελλάδα

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι αναφορές από το εξωτερικό εκπροσώπων και στελεχών τουριστικών οργανισμών και επιχειρήσεων για μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε καλλιεργηθεί πριν από τις πρόσφατες εκλογές σε σχέση με τον ελληνικό προορισμό.

Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε αύξηση των κρατήσεων ξένων τουριστών για διακοπές στη χώρα μας λένε οι ξένοι Τour Operators, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης έπαιξαν οι πολύ καλές προσφορές από την πλευρά των Ελλήνων ξενοδόχων.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Τουριστικού Επιμελητηρίου με έδρα στη Καλιφόρνια κ. Γιώργος Τριβιζάς διαπιστώνει ότι μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης φαίνεται ότι αλλάζει σταδιακά η εικόνα της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ζήτηση για κρατήσεις αφορά το 2013. Αύξηση του ενδιαφέροντος διαπιστώνει ότι υπάρχει και για συνέδρια αλλά επίσης, για του χρόνου. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για φέτος προς τη χώρα μας από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν πτώση κατά 30%. Ο κ. Τριβιζάς εξηγεί ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αρνητική εικόνα της Ελλάδας που εξέπεμπε πριν από τις εκλογές. Ο λόγος που διατηρείται η μείωση έχει να κάνει με τον προγραμματισμό του ταξιδιού των Αμερικανών πολύ νωρίτερα από την πραγματοποίησή του. Επίσης, θεωρεί υψηλή την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων. Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα που εμφανίζει ανθεκτικότητα ως τουριστικό προϊόν τονίζει ότι παραμένει σταθερή η ζήτηση στις διερχόμενες κρουαζιέρες με Αμερικανούς επισκέπτες. Για την πλήρη μεταστροφή της αρνητικής εικόνας του ελληνικού προορισμού εκτιμά ότι θα πρέπει να επανασχεδιασθεί η τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, να αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής στις εκθέσεις, να πραγματοποιηθούν σεμινάρια στους Αμερικανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες για τον ελληνικό προορισμό και να προσκληθούν στη χώρα μας οι επικεφαλής πρόεδροι των Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

Ο κ. Κρις Πιπιλίδης επικεφαλής του European Tours που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων με τον εξερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ σε 22 χώρες αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Αμερικανών για κρατήσεις το 2013 στην Ελλάδα από τη στιγμή που υπήρξε σταθερή κυβέρνηση.

Ο κ. Mark Atwell, επικεφαλής του εξειδικευμένου αγγλικού site, dealchecker.co.uk με αντικείμενο την αναζήτηση και την ηλεκτρονική πώληση τουριστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι αυξήθηκαν κατά 222% οι αναζητήσεις για διακοπές στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες καθώς τουριστικοί όμιλοι ελληνικών συμφερόντων έχουν περικόψει τις τιμές έως 25% κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αυστριακού ομίλου τουριστικών επιχειρήσεων «Φερκερσμιουρο» Χάραλντ Νόγκρασεκ επισήμανε πρόσφατα τις πραγματικές ευκαιρίες που προσφέρονται τώρα για διακοπές στην Ελλάδα.

Σε χθεσινό δημοσίευμα της Deutsche Welle επιβεβαιώνεται από τους μεγάλους γερμανικούς Tour Operators η ανατροπή του κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες για τον ελληνικό προορισμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αll Tours Στέφαν Ζούσκα έκανε λόγο για αλλαγή του κλίματος από τον περασμένο Ιούνιο με διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων από διψήφιο ποσοστό μείωσης τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, σημειώνει ότι «είτε σε ένα ξενοδοχείο 2 ή 3 αστέρων ή ακόμη και σε ένα 5άστερο πολυτελείας, οι διακοπές στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνές όσο σήμερα. Κατά περίπτωση οι μειώσεις φθάνουν ακόμη και το 30%».

Η εκπρόσωπος Τύπου του τουριστικού ομίλου της Tui Ανγα Μπράουν διαπιστώνει ότι ο αριθμός των κρατήσεων βελτιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Tui προχώρησε σε μείωση των τιμών κατά 10%, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκαν σημαντικά τα πρόσθετα έξοδα στον τόπο των διακοπών όπως για παράδειγμα οι τιμές στα εστιατόρια.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Thomas Cook Ματίας Μπράντες σημειώνει ότι ο αριθμός των κρατήσεων είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. «Κρήτη, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα οι σημαντικότεροι ελληνικοί προορισμοί στην παρούσα φάση για την Thomas Cook όπου οι πελάτες της έχουν την ευκαιρία να κλείσουν πακέτα ώς και κατά 20% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι» όπως είπε εκπρόσωπος του γερμανικού Τour Οperator.

Εξάλλου, δημοσιεύματα στον εξειδικευμένο βρετανικό τουριστικό Τύπο φιλοξενούν εκτιμήσεις εκπροσώπων Tour Operators της Βρετανίας οι οποίοι αναφέρουν ότι με την αύξηση του ΦΠΑ στα ισπανικά ξενοδοχεία «οι Ισπανοί θα στέλνουν πελάτες στην Ελλάδα». Η ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των νέων μέτρων λιτότητας επέβαλε την αύξηση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από 8% στο 10%. Η αύξηση θα εφαρμοσθεί από τις αρχές Αυγούστου και εντάσσεται στη γενική αύξηση του ΦΠΑ στην Ισπανία από το 18% στο 21%. Το τουριστικό προϊόν της Ισπανίας καθίσταται πιο ακριβό και εξαιτίας της αύξησης των Τελών στα αεροδρόμια της χώρας από την 1η Ιουλίου με νόμο που ψηφίσθηκε στα τέλη Ιουνίου. Η μέση αύξηση υπολογίζεται περίπου σε περίπου 19%.

Ικανοποιημένοι πελάτες σε ρόλο… διαφημιστή

Μια νέα δράση επικοινωνίας με την επωνυμία World of Mouth ανακοίνωσε ότι δρομολογεί για τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προορισμού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το δίκτυο-μελών του και χωρίς να έχει κόστος. Σε κάθε ξενοδοχείο και σε κάθε επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων θα τοποθετηθεί στο δωμάτιο λίγο πριν από την αναχώρηση του κάθε πελάτη επιστολή με την οποία θα τον ευχαριστεί για την επιλογή του και θα τον καλεί να διαφημίσει την Ελλάδα επιστρέφοντας στη χώρα του, χρησιμοποιώντας τα social media και μεταφέροντας τις θετικές του εμπειρίες σε φίλους και γνωστούς.

Η συγκεκριμένη επιστολή έχει επιμεληθεί σε 19 γλώσσες (αγγλικά, αλβανικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιαπωνικά, ιταλικά, κινεζικά, νορβηγικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, ρωσικά, σερβικά, σουηδικά, τουρκικά και τσέχικα). Η δράση αφορά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΣΕΤΕ για την ανάκαμψη του τουρισμού μας.

Συλλογική σύμβαση με μείωση μισθών

Υστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών που κατέληξαν στη διατύπωση πρότασης συμφωνίας από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπέγραψε νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση του βασικού μισθού κατά 15%, με διατήρηση των επιδομάτων και όσων καταργούνται από το Μνημόνιο, χωρίς αλλαγές στα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης. Η διάρκεια ισχύος είναι από 1ης Ιουλίου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Ο πρόεδρος κ. Γ. Ρέτσος και το Δ.Σ. της ΠΟΞ θεωρούν την επίτευξη συμφωνίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους εξέλιξη κομβικής σημασίας για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου τη φετινή και την επόμενη περίοδο, αλλά και του τουρισμού εν γένει. Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η υπογραφή της σύμβασης «εξασφαλίζει την επίτευξη εργασιακής ειρήνης μέσα σε ένα εύθραυστο κοινωνικό περιβάλλον, που είναι απολύτως απαραίτητη στην προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στον τουρισμό». Η ΠΟΞ τονίζει ότι «με δεδομένο πως η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων που είναι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους δίνουν μάχη βιωσιμότητας, η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κρίνεται ότι θωρακίζει το εργασιακό περιβάλλον στην ελληνική ξενοδοχία, αποτρέποντας κακές πρακτικές που αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου και υπονομεύουν την ποιότητα και την αξία του ξενοδοχειακού προιόντος».

Εξάλλου, δικαστήριο της Κέρκυρας δεν έκανε δεκτή προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού κατά ξενοδοχειακού ομίλου με ισχυρή παρουσία στην Κέρκυρα προκειμένου να ακυρώσει την επιχειρησιακή σύμβαση (Ενωση Προσώπων) που συνήψε με τους εργαζομένους του και προέβλεπε μείωση κατά 15% των μισθών τους για 2 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή