Περιουσιολόγιο από το 2013 με κινητή και ακίνητη περιουσία

Περιουσιολόγιο από το 2013 με κινητή και ακίνητη περιουσία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τη φορολογική δήλωση θα υποβάλλονται από το 2013 όλα τα στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι φορολογούμενοι. Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το νέο περιουσιολόγιο και να ελέγχει σε βάθος όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και πώς αυτά αποκτήθηκαν, υποχρεώνει τους φορολογούμενους να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία για τα ακίνητα που διαθέτουν καθώς και τις κινητές αξίες. Πάντως, το σχέδιο θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξο και είναι άγνωστο εάν θα στεφθεί με επιτυχία ή αν θα απαιτηθούν περισσότερα χρόνια προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει στη διάθεσή του, τη συνολική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα εξής στοιχεία:

– Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

– Τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

– Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια.

– Κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ.

– Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

– Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής: Κεφάλαια τοποθετημένα σε ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, Ομόρρυθμες ή Ετερόρρυθμες Εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις.

– Εσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα συλλέγει σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012, για ασφαλιστικές εισφορές, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση, οικιακές υπηρεσίες, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, εξόφληση πάσης φύσεως δανείων και πιστωτικών καρτών κ.λπ. Η διαδικασία αποστολής των στοιχείων από τους φορείς θα αποτελέσει και την αφετηρία για την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονικά προσυμπληρωμένες δηλώσεις με το σύνολο των στοιχείων που έχει λάβει, καθώς και το ύψος του εισοδήματος που αντιστοιχεί από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ή των στοιχείων των ασφαλιστικών Ταμείων και εφόσον ο φορολογούμενος συμφωνεί, θα δίνει την έγκρισή του για άμεση εκκαθάριση της δήλωσης.

Η βασικότερη πηγή άντλησης στοιχείων θα είναι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις. Θα αποσταλούν τα δεδομένα των τελευταίων δύο ετών που αφορούν τις συναλλαγές:

– με πιστωτικές κάρτες και στοιχεία για την ημερομηνία, την αξία και το ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία έγινε η συναλλαγή,

– τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στοιχεία δανειολήπτη, είδος δανείου, ημερομηνία, νόμισμα, υπόλοιπο και σύνολο χρεώσεων του υπόλοιπου των δανείων, καθώς και την ένδειξη επιδότησης δανείων ή την ένδειξη δανείου πρώτης κατοικίας,

– το υπόλοιπο και τις κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν,

– τα στοιχεία για την ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων (δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., η ύπαρξη θυρίδων αλλά και η αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή