Οι Ελληνες καταναλώναμε έως και τρεις φορές περισσότερα από όσα… παρήγαμε

Οι Ελληνες καταναλώναμε έως και τρεις φορές περισσότερα από όσα… παρήγαμε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, όλοι συμφωνούν στο εξής: η χώρα πρέπει να μειώσει τα «δίδυμα ελλείμματά της». Με τη φράση αυτή περιγράφεται τόσο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όσο και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που αντανακλάται μέσω του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και κυρίως μέσω της σχέσης μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών.

Εξετάζοντας την πορεία του εμπορικού ελλείμματος (δηλαδή εξαγωγές μείον εισαγωγές) από το 2004 έως σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι ο έλεγχος χάθηκε την περίοδο 2006 – 2008. Τότε, το έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε και από 14,7 δισ. ευρώ (στο τέλος του 2005), αυξήθηκε στα 34,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 ή αλλιώς κατά 136%! Εκείνη την περίοδο οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν από 41,7 δισ. ευρώ σε 63,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές από 14,2 δισ. ευρώ σε μόλις 19,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, η Ελλάδα έφτασε το 2008 να καταναλώνει πάνω από τρεις φορές από εκείνα που παρήγε η ίδια.

Η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται από το 2009 και μετά και ειδικά την τελευταία διετία που εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 45-47 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι στα 20,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε ποσό που είναι το μεγαλύτερο από το 2004 και μετά. Βέβαια, οι εισαγωγές δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο να υποχωρήσουν στα χαμηλά του 2004 (38 δισ. ευρώ), αλλά προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν κι άλλο οι εξαγωγές, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Συνολικά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών –ο γενικότερος δείκτης που περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας– μειώνεται σταθερά από το 2009 και μετά. Μάλιστα, στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το 2016, το ισοζύγιο θα μειωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ από 34,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2008. Δηλαδή, στο 2,4% του ΑΕΠ, από 14,5% του ΑΕΠ το 2008 και μόλις 5,7% του ΑΕΠ το 2004 (σε ποσό το έλλειμμα ήταν 10,7 δισ. ευρώ).

Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνει την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου, του ισοζυγίου υπηρεσιών, του ισοζυγίου εισοδήματος και των επενδύσεων.

Πάντως, στελέχη με γνώση του ζητήματος που παρακολουθούν την πορεία του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρουν πως οι εισαγωγές θα πρέπει να περιοριστούν περισσότερο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Τα τελευταία χρόνια, η πτώση των εισαγωγών αποδίδεται κυρίως στη διαρκώς μειούμενη κατανάλωση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται. Το αρνητικό είναι ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για συνέχιση της ύφεσης μέχρι και το 2015, εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και δεν εφαρμοστούν πλήρως όλες οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή