Η τρόικα αποφασίζει για αύξηση αφορολογήτου

Η τρόικα αποφασίζει για αύξηση αφορολογήτου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την έγκριση της τρόικας τελεί η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στην οποία επιθυμεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, συνεπεία και της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Η εξέλιξη αυτή θα κρίνει και τον αριθμό των κλιμακίων της νέας φορολογικής κλίμακας που θα αφορά τα εισοδήματα του 2013. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ. Εφόσον εγκριθεί η αύξηση του αφορολογήτου ορίου το οικονομικό επιτελείο θα εφαρμόσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια κλίμακα με 4 ή 5 φορολογικά κλιμάκια. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η τρόικα δεν επιτρέψει την αναπροσαρμογή του αφορολογήτου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει περισσότερα κλιμάκια, 5 ή 6, προκειμένου να ελαφρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους. Δηλαδή θα θεσπιστούν κλιμάκια που θα ανακουφίζουν όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι συζητήσεις για τις αλλαγές στη φορολογία θα ξεκινήσουν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, ενώ το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις επαφές της με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο νέο φορολογικό σύστημα. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το νέο περιουσιολόγιο και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις εξής αλλαγές για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

1. Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη νέα φορολογική κλίμακα. Περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τι δήλωσαν οι φορολογούμενοι καθώς και τον φόρο που πληρώνουν. Για παράδειγμα, θέλουν να διαπιστώσουν πόσοι φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα 20.000 ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο θέλει να γνωρίζει πόσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να υπολογίσουν και το κόστος της νέας φορολογικής κλίμακας. Οπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ξεκινούν εικονικές εκκαθαρίσεις, με διάφορα σενάρια, προκειμένου να διαπιστωθεί το κόστος ή τα οφέλη από κάθε μία κλίμακα, καθώς και ποια εισοδήματα επιβαρύνονται περισσότερο. Στην περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση υιοθετήσει την κλίμακα που είχε προκύψει από τον διάλογο του Μαρτίου, εισοδήματα μέχρι 22.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν σημαντικά.

2. Φοροαπαλλαγές. Εκτός από τις αλλαγές που θα επέλθουν στην κλίμακα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό των φοροαπαλλαγών. Από το 2013 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

3. Περιουσιολόγιο ακινήτων και κινητών αξιών. Το 2013 οι φορολογούμενοι μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες». Στο νέο ηλεκτρονικό έντυπο θα συμπληρώσουν στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία που κατέχουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, τις αποταμιεύσεις τους και τη συμμετοχή τους σε παντός είδους επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλώσουν: α) Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό. β) Τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια. γ) Ακίνητα. δ) Κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ. ε) Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και στ) Συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

4. Απλοποίηση ΚΒΣ. Δεν πρόκειται για κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δεδομένου ότι ακόμα δεν μπορούν να διασυνδεθούν με ηλεκτρονικό τρόπο οι επιχειρήσεις με τις εφορίες. Οταν το υπουργείο καταφέρει να είναι on line με τις επιχειρήσεις θα προχωρήσει σε κατάργηση του ΚΒΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή