«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. στο φετινό έλλειμμα, εκτίναξη του χρέους στο 162,6% του ΑΕΠ

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. στο φετινό έλλειμμα, εκτίναξη του χρέους στο 162,6% του ΑΕΠ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρύπα» 2 δισ. ευρώ διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας, γεγονός το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από την τρόικα για λήψη νέων μέτρων ακόμα και φέτος.

Στην επικαιροποίηση της έκθεσής του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook Update), το Ταμείο διακρίνει μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, ενώ προχωράει σε νέα -χειρότερη- πρόβλεψη για την εξέλιξη του χρέους. Παράλληλα, σημειώνει ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, στην Ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα ο κίνδυνος «καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδα από τη Ζώνη του Ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι στην έκθεσή του αναφέρει πως «η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση στα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση επιδρούν αρνητικά και στις δαπάνες». Με αυτό το δεδομένο, το ΔΝΤ εκτιμά πως, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,5-2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1% του ΑΕΠ φέτος.

Επί της ουσίας, το Ταμείο θεωρεί ότι, χωρίς να γίνουν αλλαγές, θα προκύψει στα τέλη του έτους ένα «κενό» 2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε το θέμα της λήψης νέων μέτρων για φέτος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος. Ομως, προς το παρόν φαίνεται ότι το αίτημα αυτό δεν υποστηρίζεται ευρέως και η συζήτηση έχει «παγώσει», μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να πιέσει για λήψη νέων μέτρων φέτος, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και θα οδηγούσε την ύφεση σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα (ήδη εκτιμάται στο 6,9% από 4,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη). Βέβαια, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, ειδικά στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν εφαρμόζονται. Πέραν αυτών, το ΔΝΤ προχώρησε σε αλλαγές στις προβλέψεις του για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας. Οι τελευταίες προβλέψεις του έγιναν τον περασμένο Απρίλιο και προκαλεί εντύπωση η νέα εκτίμηση του Ταμείου για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους. Συγκεκριμένα:

1. Χρέος. Πλέον οι αναλυτές του Ταμείου θεωρούν ότι φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 162,6% του ΑΕΠ, όταν τον Απρίλιο «έβλεπαν» ότι θα κλείσει στο 153,2% του ΑΕΠ. Το 2013 θα ανέλθει στο 171% του ΑΕΠ αντί 160,9% του ΑΕΠ που εκτιμούσαν τον Απρίλιο.

Το ΔΝΤ είναι ο πρώτος φορέας που προβλέπει ότι το χρέος θα αυξηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 170% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI). Η νέα και χειρότερη πρόβλεψη είναι προάγγελος των πιέσεων που θα ασκήσει το Ταμείο στην ελληνική κυβέρνηση για να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και σημάδι της μεγαλύτερης ύφεσης φέτος και του χρόνου.

2. Ελλειμμα. Το ΔΝΤ εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,2% του ΑΕΠ. Επίσης, για το 2013 αναμένει πτώση του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ, όταν τον Απρίλιο θεωρούσε ότι θα κλείσει στο 4,8% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις αυτές μπορεί να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας που ξεκινάει στις 24 Ιουλίου και των διαπραγματεύσεων για την επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, όπως σημειώνει το ίδιο το Ταμείο στη χθεσινή του έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή