Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων

Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή του Διατάγματος για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων βρίσκονται οι υπηρεσίες Πληροφορικής της ΔΕΗ για να αρχίσουν να εκδίδουν τους πρώτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι ο μηχανισμός του δεν μπορεί να εγγυηθεί την είσπραξη εσόδων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για το έτος 2012. Ετσι ο «κλήρος» πέφτει και φέτος στη ΔΕΗ η οποία καλείται να παίξει τον ρόλο του φοροεισπράκτορα χωρίς όμως να έχει στη διάθεσή της το όπλο της αποκοπής ρεύματος. H απόφαση του ΣτΕ είναι στο θέμα αυτό ξεκάθαρη και αποσυνδέει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από την αποπληρωμή του ΕΤΗΔΕ. H σημαντική αυτή διαφορά σε σχέση με πέρυσι σε συνδυασμό με τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των νοικοκυρών θέτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του στόχου για φέτος ακόμη και με φοροεισπράκτορα τη ΔΕΗ. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα διευρύνει τραγικά το μέγεθος των ανεξόφλητων οφειλών της επιχείρησης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του τζίρου της ΔΕΗ και η διοίκηση της επιχείρησης είχε εγκρίνει μόλις πρόσφατα σχέδιο για την είσπραξη ενός σημαντικού μέρους αυτού προκειμένου να ενισχύσει την ασφυκτικά περιορισμένη ρευστότητά της. Το σχέδιο αυτό που τίναξε στον αέρα η κυβερνητική απόφαση για ενσωμάτωση του ΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, περιελάμβανε την αξιοποίηση call centers. Βρισκόταν μάλιστα σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη εταιρειών υπενθύμισης ανεξόφλητων οφειλών με την προειδοποίηση της αποκοπής του ρεύματος. H διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών ήταν το βασικό επιχείρημα του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού στις επαφές που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ΥΠΕΚΑ και Ευ. Λιβιεράτο. Οι δύο υπουργοί κατανόησαν πλήρως το πρόβλημα που δημιουργείται για τη ΔΕΗ και συνολικά για την αγορά της ενέργειας, η ρευστότητα της οποίας συναρτάται άμεσα από την είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος. Για τον λόγο αυτό η ΔΕΗ πρότεινε την είσπραξη του ΕΤΗΔΕ από την ίδια αλλά μέσω ξεχωριστού εντύπου, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ροή εισπράξεων που είχε αρχίσει να ομαλοποιείται το τελευταίο δίμηνο με την ενεργοποίηση της απειλής του διακόπτη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ τις πιέσεις της τρόικας και την αδυναμία ανεύρεσης ισοδύναμου ποσού στην περίπτωση που η είσπραξη των εσόδων δεν καταστεί δυνατή. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επομένη της έκδοσης του σχετικού Διατάγματος, πριν δηλαδή τα τέλη Ιουλίου με το ρίσκο όχι μόνο να μην πληρωθεί το «χαράτσι» αλλά και ο λογαριασμός ρεύματος, αφού η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κόψει το ρεύμα. Και πέρυσι εξάλλου, παρά την απειλή της διακοπής του ρεύματος, 500.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το ΕΤΗΔΕ και αναζητούνται από τις εφορίες. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος επιστροφής του Τέλους στους δικαιούχους (ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή