Αναστολή του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Αναστολή του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους εκπροσώπους των μεσιτών και των κατασκευαστών κατοικιών, ήρθε και η σειρά της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) να καταθέσει με υπόμνημα τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η αναστολή ισχύος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011 και 2012, καθώς πρόκειται για χρήσεις που οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη φορολογηθεί, μέσω του ειδικού τέλους ακινήτων, το γνωστό πλέον «χαράτσι».

Οσον αφορά το 2013, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός νέου ενιαίου ετήσιου και χαμηλού φόρου στα ακίνητα, με όσο γίνεται πλατύτερη φορολογική βάση, ώστε οι φορολογούμενοι να είναι σε θέση να τον καταβάλουν. Οπως επισημαίνεται, η ΠΟΜΙΔΑ δεν ζητεί φορολογικές απαλλαγές, αλλά προτείνει ρυθμίσεις, με τις οποίες οι φορολογούμενοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση ακριβώς ενός τέτοιου ενιαίου φόρου ακινήτων, στη θέση τόσο του ΦΑΠ, όσο και του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών.

Μείωση αντικειμενικών

Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες ζητείται όχι το πάγωμά τους, αλλά η μείωσή τους, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι ελάχιστες σε αριθμό αγοραπωλησίες που σημειώνονται, γίνονται με τιμές αισθητά χαμηλότερες των αντικειμενικών. Οσον αφορά δε τα εμπορικά ακίνητα, η εμπορικότητα έχει καταρρεύσει στην πράξη, ακόμα και στις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας. Ετσι, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας των γραφείων και των καταστημάτων, τη μείωση των αντικειμενικών στις υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας (ώστε να μειώνεται η αντικειμενική τιμή) στα κενά, τα δεσμευμένα και τα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα.

Διευκολύνσεις πληρωμής

Σημαντικό είναι και το ζήτημα της υιοθέτησης των αναγκαίων διευκολύνσεων για την καταβολή των φόρων των ακινήτων, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται έως τα τέλη του έτους να πληρώσουν το ειδικό τέλος, τον ΦΑΠ του 2010, το ΕΤΑΚ του 2009 και τη φορολογία εισοδήματος που τους αναλογεί. Ετσι, κρίνεται αναγκαία η τμηματική καταβολή του ΦΑΠ από το 2010 και μετά σε τουλάχιστον τέσσερις διμηνιαίες δόσεις, ή έστω με έκπτωση 10% για την εφάπαξ καταβολή του. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει επίσης να παρέχεται στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου προς το Δημόσιο για την εξόφληση των οφειλόμενων φόρων, όταν αυτοί ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ και ως εκ τούτου επισύρουν ποινή φυλάκισης. Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου και μοναδικού χαμηλού φορολογικού συντελεστή, χωρίς κλιμάκωση για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές.

Φορολογία ενοικίων

Οσον αφορά τη φορολογία ενοικίων, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, θα πρέπει να γίνει με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 20%, ως ανώτατου ποσοστού φορολόγησης των μισθωμάτων. Ετσι, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλει στην εφορία σχετική δήλωση έως την 31η Ιανουαρίου κάθε επόμενου έτους, καταβάλλοντας επί τόπου και εφάπαξ ολόκληρο τον φόρο των μισθωμάτων που του αναλογεί με συντελεστή 20%. Παράλληλα, αν κάποιος δεν επιθυμεί την παραπάνω λύση, να του παρέχεται η επιλογή να φορολογηθεί με βάση τις ισχύουσες γενικές διατάξεις, δηλαδή θα συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από τα ενοίκια μαζί με το υπόλοιπο εισόδημά του στην ετήσια φορολογική του δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή