Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών και της φορολόγησης των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και την προσέλκυση επενδύσεων αντιστοίχως. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα έχει δηλώσει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος επί των εσόδων, Γ. Μαυραγάνης. Ο ίδιος υποστήριξε πως θα καταργηθούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο όσες έχουν θεσμοθετηθεί για κοινωνικούς λόγους και μόνο για όσους φορολογούμενους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια. Στη συνέχεια αναμένεται να αλλάξει και το ύψος των φορολογικών συντελεστών.

Οι φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο έχουν να κάνουν με:

1. Τις εκπτώσεις δαπανών που υπάρχουν για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρική περίθαλψη, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.

2. Τα επιπλέον πρόσθετα αφορολόγητα όρια για προστατευόμενα τέκνα και αναπήρους.

3. Τις απαλλαγές από φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών για όσους αποκτούν πρώτη κατοικία.

4. Την πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για όσους έχουν ιδιοκατοικούμενες κατοικίες.

5. Την πρόσθετη μείωση φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

6. Τις εκπτώσεις δαπανών από μισθώματα και γεωργικά εισοδήματα.

7. Τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

8. Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

9. Τις απαλλαγές από έμμεσους φόρους για πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Ολα αυτά βρίσκονται υπό επανεξέταση, καθώς η κυβέρνηση θέλει να βρει έναν τρόπο για να μη θιγούν οι πλέον ευάλωτες εισοδηματικές και κοινωνικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, είτε οι φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν είτε θα αντικατασταθούν με επιδόματα. Η ιδέα της παροχής επιδομάτων αντί φοροαπαλλαγών έχει συζητηθεί εδώ και μήνες, και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι πιο δίκαιο μέτρο.

Πάντως, από τις περικοπές και τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών αναμένεται να συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος εσόδων, που ενδεχομένως να βοηθήσει το οικονομικό επιτελείο στο να διαπραγματευτεί καλύτερα κάποια άλλα μέτρα.

Επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων, σήμερα επιβάλλεται φόρος μέχρι 45% στις ατομικές επιχειρήσεις, μέχρι 40% στις Α.Ε. και στις ΕΠΕ, μέχρι 25% στις δικηγορικές εταιρείες, ενώ η συνολική τελική επιβάρυνση φθάνει στο 30%-40% στους εταίρους των ομόρρυθμων εταιρειών. Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει ριζικές αλλαγές και σε αυτό το κομμάτι του φορολογικού συστήματος. Συγκεκριμένα, εξετάζεται:

1. Η θέσπιση ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής. Δηλαδή, να υιοθετηθεί ένας ενιαίος συντελεστής φορολόγησης των καθαρών κερδών όλων των μορφών εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξίες κ.λπ.), ο οποίος αρχικά θα είναι στο 20% και μετέπειτα θα υποχωρήσει στο 15%.

2. Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων των ανωνύμων εταιρειών από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή και στο 15%.

3. Η κατάργηση του καθεστώτος φορολόγησης του 50% των καθαρών κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών με τη μορφή επιχειρηματικής αμοιβής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή