Εκτός στόχων το πρωτογενές έλλειμμα

Εκτός στόχων το πρωτογενές έλλειμμα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτροχιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1% του ΑΕΠ για φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, η επικαιροποιημένη έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα εκτιμά ότι το 2012 θα υπάρξει απόκλιση 1 – 2 δισ. ευρώ από τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, εξαιτίας της μεταρρυθμιστικής κόπωσης και της βαθιάς ύφεσης. Το ΔΝΤ δεν αναμένεται να πιέσει για λήψη νέων μέτρων φέτος, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και θα οδηγούσε την ύφεση σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα, ωστόσο είναι άγνωστο τι θα αποφασίσει η Ευρωζώνη. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,2% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο προχωρεί και σε νέα χειρότερη πρόβλεψη για την εξέλιξη του χρέους. Οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν ότι φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 162,6% του ΑΕΠ, όταν τον Απρίλιο «έβλεπαν» ότι θα κλείσει στο 153,2% του ΑΕΠ. Το 2013 εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 171% του ΑΕΠ αντί 160,9% του ΑΕΠ που εκτιμούσαν τον Απρίλιο.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναφέροντας ότι η ανάκαμψη διατρέχει κινδύνους και η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι επισφαλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή