Η απροθυμία των υπουργείων για μείωση δαπανών απειλεί εκ νέου μισθούς – συντάξεις

Η απροθυμία των υπουργείων για μείωση δαπανών απειλεί εκ νέου μισθούς – συντάξεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν για ακόμα μία φορά οριζόντια μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις, ώστε να εξευρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς μέχρι και τώρα εκκρεμεί ο καθορισμός μέτρων περίπου 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων φέτος, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Χθες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «προσπαθούμε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα». Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως «δύσκολα θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα το κάνουμε».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «θα αναμέναμε περισσότερα (σ.σ.: από τους υπουργούς) αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία και πρέπει να τους βοηθήσουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν εντοπιστεί μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου και η προσπάθεια συνεχίζεται για να κλείσουν τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα οριστικοποιηθούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας δεν θα παρουσιάσει αναλυτικά μέτρα στη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά ένα προσχέδιο με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων. Θα αναφέρεται ότι «θα εξοικονομηθούν τόσα από συντάξεις, τόσα από το εφάπαξ κ.λπ.», σημείωνε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χθες.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου υποστήριξαν χθες πως «παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε την επιμήκυνση». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια για την υλοποίηση των 11,6 δισ. ευρώ. Το πρώτο προβλέπει την εφαρμογή τους στη διετία 2013-2014 (όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο), ενώ το δεύτερο «σπάει» τα μέτρα σε τέσσερα χρόνια (2013-2016). Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τα μέτρα να εφαρμοστούν σε τέσσερα χρόνια, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας και το πρώτο σενάριο.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας (κ. Π. Τόμσεν από ΔΝΤ, κ. Μ. Μορς από Ε.Ε. και κ. Κ. Μαζούχ από ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις περικοπές δαπανών τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η αποστολή της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, αν και ο κ. Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, δήλωσε χθες ότι «η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Δεν είμαι σε θέση να δώσω ακριβή ημερομηνία, ούτε για το πότε θα ολοκληρώσει το έργο της».

Πέραν, όμως, των νέων μέτρων για τα επόμενα χρόνια, έχει προκύψει και ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων για φέτος. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup για περισσότερα μέτρα για να καλύψουμε τις αποκλίσεις, αλλά προσπαθούμε να το αποδώσουμε στην ύφεση για να το αποφύγουμε», επισήμανε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, το επιχείρημα αυτό προσπαθεί από τώρα να το «ακυρώσει» η Γερμανία, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι η περαιτέρω συρρίκνωση των «προβληματικών» οικονομιών -όπως η Ελλάδα και η Ισπανία- είναι «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα για το 2012 ζήτησε η ΕΚΤ στο τελευταίο Eurogroup, και η ελληνική πλευρά αντέδρασε. Το θέμα δεν έχει κλείσει και είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε προχθές ότι ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί φέτος, προβλέποντας ότι θα υπάρξει απόκλιση της τάξης του 1 με 2 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση για λήψη νέων μέτρων φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή